Tiedotearkisto: 2010

Tuhkapilvi heikkenee tilapäisesti Suomen yllä

18.4.2010 9:30

Päivitetty 18.4. klo 22.00

Satelliittikuvien mukaan Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus jatkui edelleen sunnuntaina. Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina tekemien leviämisennusteiden mukaan ilmavirtaukset kuljettivat tuhkapilveä kohti Keski- ja Pohjois-Eurooppaa. Tuhkaa on ennusteen mukaan edelleen Pohjois-Suomen yllä jonkin verran. Tuhkapitoisuus alenee tilapäisesti Skandinavian keskiosissa ja eteläisessä Suomessa.

Ennusteiden mukaan uusi tiheämpi tuhkapilvi saapuu maahamme lännestä tiistaiaamuna edellyttäen, että purkaustilanne jatkuu entisellään Islannissa. Lännenpuoleinen ilmavirtaus jatkuu viikon aikana ja purkauksen jatkuessa tuhkaa todennäköisesti kulkeutuu jatkossakin Pohjois-Eurooppaan.

Matalapaine väistyy maanantaiksi maamme itäpuolella ja varsinkin päivällä tulee siellä täällä lumi- tai vesikuuroja. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu.

Tuhkapilvestä ei tällä hetkellä havaintoja hengitysilmassa

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuasemilla ei ole sunnuntain aikana mitattu poikkeavia rikki- tai hiukkaspitoisuuksia. Ilmatieteen laitos korostaa, että Islannin tulivuorenpurkauksesta ilmakehään päässeet hiukkaset ja rikkidioksidi eivät tällä hetkellä vaikuta maanpinnan läheisyydessä olevan hengitysilman laatuun Suomessa.

Koska tulivuoresta kulkeutuva tuhka kulkee korkealla, siitä ei tällä hetkellä aiheudu Suomessa terveysvaaraa hengitys- tai sydänsairaille eikä muille herkille väestöryhmille. Myöskään ulkona liikkumista ei ole tarvetta välttää. Jos terveysvaaraa ilmenisi, Ilmatieteen laitos reagoisi asiaan välittömästi ja yhdessä muiden viranomaisten kanssa varoittaisi asiasta.

Lue lisää

Ilmanlaatuportaali

Finavian tiedotteet lentorajoituksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet

Lisätietoa englanniksi

WHO: Patients with respiratory conditions more susceptible to effects of ash

Icelandic Meteorological Office: Ash clouds and flash floods

Lisätiedot

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.