Tiedotearkisto: 2010

Tuhkapilvi leviää tänään lännestä

20.4.2010 11:10

Päivitetty 20.4. klo 17.30
Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksesta paikan päältä saatujen tietojen mukaan tuhkapilven korkeus ei tällä hetkellä yllä enää purkauksen alkupäivien korkeuteen. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Suomalaiset tutkijat suunnittelevat kuumailmapallolentoa pienhiukkasten mittaamiseksi.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 20.4. tekemien leviämisennusteiden mukaan ilmavirtaukset kuljettavat tuhkapilveä tällä hetkellä Islannista Britannian ja Saksan kautta kohti Skandinaviaa. Tuhkapitoisuus on ollut lähivuorokauden ajan tilapäisesti alhaisempi Fennoskandian keskivaiheilla, mutta on ennusteiden mukaan jälleen kohoamassa.

Fennoskandiaan on muodostumassa laaja matalapaineen alue, joka edelleen kierrättää tuhkaa loppuviikon ajan Länsi- ja Keski-Euroopan kautta Pohjois-Eurooppaan, mikäli purkaus Islannissa edelleen jatkuu. Viikon vaihteessa ilmavirtaukset Islannista suuntautunevat idän ja pohjoisen välille, joten ainakin Keski-Euroopan osalta tilanne voi helpottua, vaikka purkaus jatkuisi.

Suomi kuuluu lähipäivinä matalapaineen alueeseen, ja varsinkin iltapäivisin tulee paikoin lumi- tai vesikuuroja. Keskiviikkoiltana maahamme saapuu etelästä yhtenäisemmän sateen alue, joka liikkuu hitaasti pohjoiseen. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Tuhkapilven kulkua ennustetaan leviämislaskelmilla

Ilmatieteen laitos välittää tuhkapilven liikkeistä tietoa mm. lentoturvallisuudesta vastaaville viranomaisille.

Tuhkapilven liikkumista ennustetaan sää- ja leviämismalleilla. VAACin (Volcanic Ash Advisory Centre) tuhkapilviennuste on nähtävillä osoitteessa http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/data/. Ilmatieteen laitos täydentää tätä tietoa omien mallilaskelmien avulla. SILAM-laskelmat päivitetään kaksi kertaa vuorokaudessa IL:n internetsivuille

Ennusteeseen tuhkapilven liikkeistä vaikuttavat tuhkapäästön korkeus ja voimakkuus, käytettävät säämallit sekä säätila. Tällä hetkellä eri leviämisennusteissa olevat erot tietyille hetkille johtunevat pääasiassa matalapaineen alueesta, jonka vaikutuksen eri säämallit ennustavat eri tavalla. Sääennusteiden lailla leviämisennusteiden epävarmuus kasvaa myös ennusteen pituuden kasvaessa.

Tulivuorenpurkauksesta ei edelleenkään haittaa terveydelle Suomessa

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatumittauksissa on Lapin Raja-Joosepissa sijaitsevalla mittausasemalla havaittu nousseita hiukkas- ja rikkidioksidipitoisuuksia. Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat korostavat, että ne johtuvat Kuolan niemimaan metallisulattojen päästöistä eivätkä liity Islannin tuhkapilveen.

Islannin tulivuorenpurkauksesta ilmakehään päässeet hiukkaset ja rikkidioksidi eivät tällä hetkellä vaikuta maanpinnan läheisyydessä olevan hengitysilman laatuun Suomessa. Jos terveysvaaraa ilmenisi, Ilmatieteen laitos reagoisi asiaan välittömästi ja yhdessä muiden viranomaisten kanssa varoittaisi asiasta.

Aerosolimittauksia suunnitteilla kuumailmapallon avulla

Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto suunnittelevat kuumailmapallolentoa, jonka aikana tehtäisiin laaja skaala pienhiukkasmittauksia. Lento toteutuu aikaisintaan torstaina, ja sen toteuttaminen on erittäin sääherkkää.

Lue lisää
Ilmanlaatuportaali
Ulkoministeriön tiedote
Finavian tiedotteet lentorajoituksista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet
Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin tiedotteet

Lisätietoa englanniksi
Icelandic Meteorological Office: Ash clouds and flash floods

Lisätiedot
Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.