Tiedotearkisto: 2010

Kevät eteni ripeästi huhtikuussa

30.4.2010 12:00

Kuva: Antonin Halas

Huhtikuun 2010 keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Kevät käynnistyi Lapissakin jo huhtikuun alkupäivinä.

Terminen kevät - eli aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella - oli maaliskuun loppuun mennessä alkanut jo koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Lapissakin terminen kevät alkoi heti huhtikuun alkupäivinä, mikä on lähes kuukausi tavanomaista aikaisemmin.

Huhtikuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +4 asteesta Luoteis-Lapin vajaaseen -1 asteeseen. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin Koillis-Lapissa, jossa oli runsaat kolme astetta tavanomaista lämpimämpää. Sen sijaan länsirannikolla ja Pohjanmaan rannikolla poikkeama jäi alle asteeseen tavanomaisesta.

Kuukauden alkupuoli oli etenkin maan itä- ja pohjoisosassa jopa harvinaisen lauha. Kuukauden korkein lämpötila oli 17,0 astetta, ja se mitattiin Kokemäellä ja Jokioisissa vappuaattona. Huhtikuun alin lämpötila -21,4 astetta mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 30. päivänä.

Sadetta tavanomaista vähemmän

Sadetta saatiin suurimmassa osassa maata tavanomaista vähemmän. Kuukauden kokonaissademäärä vaihteli länsirannikon ja Länsi-Lapin vajaasta 10 millimetristä Länsi-Uudenmaan runsaaseen 60 millimetriin. Suhteellisesti sateisinta oli Länsi-Uudellamaalla, Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan rajaseudulla sekä Utsjoella, jossa satoi puolitoistakertainen määrä tavanomaiseen nähden. Sen sijaan länsirannikolla, Länsi-Lapissa ja Savossa jäätiin noin puoleen tavanomaisesta sademäärästä.

Havaintoasemista eniten satoi Lohjan Porlassa, jossa satoi 29. päivään mennessä 65 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiön Karesuvannossa, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana vain 2,2 millimetriä. Erikoista on, että suurin vuorokautinen sademäärä mitattiin saman kunnan alueella eli Kilpisjärvellä, jossa satoi 27. päivänä 18,6 millimetriä.

Lumipeite hupeni nopeasti

Lunta oli vielä huhtikuun alkaessa koko maassa - Koillismaalla ja Lapissa paikoin jopa toista metriä. Kuukauden aikana lumipeite hupeni nopeasti. Huhtikuun lopussa lunta oli enää maan pohjoisosassa, mikä on ajankohtaan nähden tavanomaista.

Huhtikuussa Suomen merialueiden jäät ovat haurastuneet nopeasti. Vain Perämerellä jäät ovat edelleen talvisen kovia. Etelämpänä myös rannikoiden jäät ovat sulaneet. Esimerkiksi Helsingistä jäät katosivat lopullisesti 14. huhtikuuta eli keskimääräiseen aikaan. Vain Suomenlahden itäisimmässä perukassa on enää jäätä ulapalla, ja niidenkin odotetaan sulavan lähipäivinä.

Lisätietoja huhtikuun säätilastoista

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.