Tiedotearkisto: 2011

Venemessut 2011: Viranomaisosastolta asiantuntija-apua

11.2.2011 9:09

Ilmatieteen laitos osallistuu muiden viranomaisten kanssa jälleen Venemessuille. Osaston (2e3) teema on "asiantuntijat apunasi."

Kuva: Marja Rämö

Kuva: Marja Rämö

Helsingin poliisilaitoksen venepoliisi, Ilmatieteen laitos, Suomenlahden merivartiosto, Tulli ja Viestintävirasto osallistuvat myös tänä vuonna VeneBåt11-näyttelyyn yhteisellä osastolla. Viranomaiset korostavat messuilla omaa rooliaan veneilykaudella teemalla Asiantuntijat apunasi.  Viranomaisista koostuvan osaston tärkeimpänä tavoitteena on antaa vesilläliikkujille tärkeää ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa. Viranomaisten toiminnan tarkoituksena on taata, että merellä liikkuminen on veneilijöille mahdollisimman turvallista.

Meriveden korkeusennusteet kehittyvät

Ilmatieteen laitos seuraa ympäri vuorokauden Suomen säätä. Tilanteen mukaan väestöä varoitetaan vaaraa tai uhkaa aiheuttavista sääilmiöistä. Säävaroitusten valikoima laajenee tänä vuonna. Vuonna 2011 lähivuorokauden varoitusvalikoima laajenee, sillä nykyisten varoitusten lisäksi varoitetaan jatkossa myös meriveden korkeudesta, aalloista, hellejaksoista ja pakkasesta. Kaikissa uusissa varoituksissa on kolme vaaratasoa, jotka helpottavat tilanteen vaarallisuuden arviointia. Ilmatieteen laitos kertoo messuilla veneilijöille tärkeistä varoituksista ja siitä, miten veneilijät saavat parhaiten säätietoa.

Poliisi valvoo vesiliikennettä

Poliisin tehtävänä vesialueilla on vesiliikenteen valvonta sekä yleisen järjestyksen valvonta. Venepoliisipartio suorittaa peruspoliisityötä vesialueella. Vesiliikennevalvonnassa painopisteenä on turvallisuuden lisääminen. Huomiota kiinnitetään turvavarusteisiin, ajotapoihin ja kuljettajan kykyyn ja taitoon ohjata venettä. Vesiliikennejuopumusvalvontaa pyritään tehostamaan.
Yleisen järjestyksen valvonnassa kiinnitetään huomiota saaristossa ja rannikolla tapahtuviin tilaisuuksiin ja pyritään näkyvällä valvonnalla lisäämään kansalaisten turvallisuuden tunnetta.

Tulli tyytyväinen sallittujen polttoaineiden käyttöön

Tulli on ottanut veneiden polttoainesäiliöistä vuoden 2010 aikana useita kymmeniä näytteitä. Lähes kaikki näytteet ovat olleet puhtaita tai sisältäneet vain pieniä määriä merkkiainetta ja väriainetta. Tieto sallituista polttoaineista näyttää menneen varsin hyvin perille. Muutama tapaus on kuitenkin tarkemman selvittelyn alla.
Rajavartiolaitos toimii maalla, merellä ja ilmassa, turvana kaikissa oloissa
Rajavartiolaitos on sisäasiainministeriön alaisuudessa toimiva rajaturvallisuuden ja meripelastuksen asiantuntija. Meripelastustehtäviä Suomenlahden merivartioston vastuualueella on vuosittain noin 900. Pääosan meripelastustehtävistä hoitaa Rajavartiolaitoksen meri- ja ilma-yksiköt. Rajavartiolaitokselle hankittua erikoiskalustoa sekä koulutusta hyödynnetään yhteistoiminnassa myös muiden viranomaisten kanssa. Mm. ilma-alukset ovat osallistuneet vuosittain lukuisiin kadonneitten henkilöiden etsintöihin maa-alueilla. Myös merivartioston sukeltajat ovat poliisin pyynnöstä osallistuneet hukkuneiden etsintöihin eri puolella Suomea.

Viestintävirastolta lupa meriradiolähettimille

Meriradioliikenteen taajuuksilla toimivien radiolähettimien hallussapito ja käyttö on luvanvaraista. Viestintävirasto myöntää aluksen radiolähettimen hallussapitoon ja käyttöön radioluvan, jos aluksen radioaseman hoitajalla on asianmukainen meriradioviestinnän pätevyystodistus. Pätevyystodistuksen saamiseksi on suoritettava pätevyystutkinto. Viestintävirasto järjestää meriradioviestinnän pätevyystutkintoja eri puolilla Suomea. Pätevyystutkinnon voi suorittaa suomen-, ruotsin- tai englanninkielellä.

Radio- ja telepäätelaitteiden valmistajien, maahantuojien ja myyjien tulee huolehtia siitä, että kuluttajille on tarjolla vain häiriöttömästi toimivia radio- ja telepäätelaitteita, kuten meriradiolaitteita. Viestintäviraston kaupanpidonvalvonta pyrkii varmistamaan, että kuluttajille on tarjolla ainoastaan vaatimukset täyttäviä laitteita.
Viestintäviraston tavoitteena on osoittaa radiolaitteiden käyttäjille heidän tarkoituksiinsa mahdollisimman hyvin sopivia ja riittävän häiriöttömiä taajuuksia.


Messuosastolta 2e3 löytyy myös tuore Veneilyturvallisuus 2011 -lehti.
Venemessut järjestetään 11.–20.2.2011 Helsingin Messukeskuksessa. Messut ovat avoinna arkisin klo 11-19 ja viikonloppuisin klo 10–18. Päätöspäivänä su 20.2. messut sulkeutuvat klo 17.

Ohjelmaa

Ilmatieteen laitokse asiantuntijat esiintyvät messuilla ohjelmalavalla 3
Veneilijän aloituspisteen vieressä osastolla 3a13

Lauantaina 12.2. klo 12.30
"Uudet varoitukset tuovat turvaa merelle!"
Ylimeteorologi Sari Hartonen

Sunnuntaina 13.2. klo 12.30
"Tutkimusta ja elämää Etelämantereella"
Merentutkija Milla Johansson

Lauantaina 19.2. klo 12.30
"Tutkimusta ja elämää Etelämantereella"
Merentutkija Milla Johansson

Sunnuntaina 20.2. klo 12.30
"Uudet varoitukset tuovat turvaa merelle!"
Ylimeteorologi Sari Hartonen


Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos:
Meteorologi Marja Aarnio, p. 09 1929 3333, marja.aarnio@fmi.fi

Poliisi:
Helsingin venepoliisi yhteystiedot: venepoliisi.helsinki@poliisi.fi p. 07 1877 4540
Vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund 050 456 1082
Rajavartiolaitos/Suomenlahden merivartiosto:
Johtokeskuksen varapäällikkö, kaptl Keijo Parhiala, puh. 071 872 6902

Tulli:
Tullivalvontapäällikkö Erik Dannbäck, p. 040 332 2055, erik.dannback@tulli.fi

Viestintävirasto:
Tarkastaja Ari Caselius, p. 09 6966 883, 040 510 0374, ari.caselius@ficora.fi (radioluvat, pätevyystutkinnot ja -todistukset)
Radiotarkastusyksikön apulaispäällikkö Kati Heikkinen, p. 09 6966 476, 040 550 7170, kati.heikkinen@ficora.fi (radiolaitteiden vaatimustenmukaisuus)

Lisätietoja messuista, niiden aukioloajoista ja eri ohjelmista: http://web.finnexpo.fi/Sites1/Vene/Sivut/default.aspx