Tiedotearkisto: 2010

Ukkoskausi alkoi vauhdikkaasti

14.5.2010 12:00

Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimen havaitsemat maasalamat 13.5. Värit kuvaavat eri tunteja.

Suomen ukkoskausi sai näyttävän alun helatorstai-iltana: kaakosta Suomeen saapuneessa lämpimässä ja epävakaassa ilmamassassa kehittyi paikoitellen rajuakin ukkosta maan kaakkoisosissa, etelärannikolla, Pohjanmaalla sekä osissa Itä- ja Keski-Suomea.

Kiivaimmin salamoi Kymenlaaksossa Vuohijärvellä, jossa paikannettiin reilut sata maasalamaa illan aikana. Kaikkiaan ukkosalueessa paikannettiin yhteensä lähes 10 000 maasalamaa, joista Suomen maa-alueilla esiintyi noin 1 700 (kuva).

Samaiseen säärintamaan on liittynyt voimakkaita ukkosia jo useampana edellisenä päivänä Venäjällä ja Baltiassa, ja nyt epävakaa ja lämmin ilmamassa eteni Suomeen saakka.

Suomessa ukkoskausi alkaa käytännössä toukokuussa ja päättyy syyskuussa, vaikka heikompia ukkosia esiintyy jakson ulkopuolellakin. Jos vain olosuhteet ovat suotuisat, voivat toukokuun ukkoset olla lähes yhtä näyttäviä ja voimakkaita kuin keskikesällä. Keskimäärin kuitenkin heinäkuussa salamoita esiintyy eniten.

Tärkeää on muistaa, että ukkonen on paitsi näyttävä, myös vaarallinen sääilmiö, jolta kannattaa suojautua. Suojautumisohjeita ja muuta ukkos- ja salamatietoa löytyy Ilmatieteen laitoksen ukkossivuilta.

Salamointia Helsingissä
Kuva: Paavo Korpela

Lisätietoja:

Tutkija Antti Mäkelä, p. (09) 1929 4166, antti.makela@fmi.fi

Lisää tietoa ukkosista

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.