Tiedotearkisto: 2010

Venus Express tutkinut Venuksen ilmakehää neljä vuotta

19.5.2010 14:28

Kaaviokuva Venuksen plasmaympäristöstä ja hiukkaspaosta. Kuva: ESA / C. Carreau

Euroopan avaruusjärjestön Venus Express on kiertänyt maapallon lähintä naapuriplaneettaa yli neljän vuoden ajan havainnoiden sen paksua hiilidioksidi-ilmakehää. Venuksessa on käynnissä aurinkokunnan voimakkain kasvihuoneilmiö. Venus Express-luotain tulee saamaan tutkimukseen lisäapua kun Japani lähettää perjantaina matkaan Akatsuki-sääsatelliitin.

Venus on Maan kaksoisplaneetta, vaikka sen pinnalla on noin 460 asteen kuumuus. Korkea lämpötila johtuu planeetan paksusta hiilidioksidipitoisesta kaasukehästä, joka aiheuttaa voimakkaan kasvihuoneilmiön. Aurinkokunnan maankaltaisten kiviplaneettojen Venuksen, Marsin ja Merkuriuksen kehitystä ei tunneta kuitenkaan hyvin. Venus Express -luotaimen on tarkoitus jatkaa toimintaansa ainakin vuoden 2012 loppuun. Ilmatieteen laitos on suunnitellut luotaimen ASPERA-4-hiukkasmittalaitteen tietokoneyksikön.

Hiukkashavaintoja tutkitaan Ilmatieteen laitoksella
Venus Express on havainnoinut Venuksen ilmakehän lisäksi sen geologisesti nuorta pintaa ja plasmaympäristöä eli ilmakehän avaruuteen ulottuvaa yläosaa. Venuksen kasvihuoneilmiön hallitseman ilmakehän yläosissa ilmakehän hiukkaset muuttuuvat sähköisesti varatuiksi. Kun Auringosta tuleva jatkuva hiukkasvirta eli aurinkotuuli kohtaa planeetan yläilmakehän se poimii mukaansa syntyneitä varattuja ilmakehän hiukkasia. Paenneet hiukkaset vaikuttavat osaltaan ilmakehän kehitykseen.
ASPERA-4-mittalaite on havainnoinut Venuksen yläilmakehän hiukkaspakoa menestyksekkäästi koko Venus Express -luotaimen toiminta-ajan. Mittalaitteen havaintoja planeetan hiukkaspaosta tutkitaan niin ikään Ilmatieteen laitoksessa kehitetyn simulaation avulla, jossa tietokoneen muistiin luodaan planeetan kolmiulotteinen lähiavaruus ja yläilmakehä hiukkasineen. Malli pohjautuu yhtälöihin, jotka kuvaavat tarkasti yksittäisten varattujen hiukkasten liikettä, ja sitä käytetään myös muiden maankaltaisten planeettojen mallintamiseen. Ilmatieteen laitoksen tutkija Riku Järvinen viimeistelee Venuksen hiukkaspaosta väitöskirjaansa ja tutkimuksesta on juuri valmistunut kaksi artikkelia julkaistavaksi kansainvälisessä Geophysical Research Letters-lehdessä.

Japani lähettää "sääsatelliitin" Venukseen
Japanin avaruusjärjestö laukaisee perjantaina 21. toukokuuta "sääsatelliitti" Akatsukin kuusikuukautiselle matkalleen kohti Venusta. Japani kutsuu Akatsuki-luotaintaan ensimmäiseksi planeettojen väliseksi sääsatelliitiksi. Akatsukin (suom. aamunkoitto) havaintolaitteet on suunniteltu erityisesti Venuksen ilmakehän havainnoitiin valon infrapunan ja ultravioletin aallonpituuksilla. Luotain etsii planeetalta mm. salamointia ja aktiivista tulivuoritoimintaa.

Lisätietoja:

Tutkija Riku Järvinen, p. (09) 1929 4681, riku.jarvinen@fmi.fi
Ryhmäpäällikkö Esa Kallio, p. (09) 1929 4636, esa.kallio@fmi.fi

Lisätietoa Venus Expressistä


Venus Express/ESA

Akatsuki/JAXA

VENUS

Kuva Ilmatieteen laitoksessa kehitetystä tietokonesimulaatiosta, jossa sähköisesti varattuja hiukkasia (nuolet) pakenee Venuksen yläilmakehästä. Harmaa pallo esittää planeetan pintaa ja sinipunaiset tasot näyttävät magneettikentän voimakkuuden. Kuvakulma on viistosti Auringosta kohti Venuksen päiväpuolta.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.