Tiedotearkisto: 2010

Toukokuuta sävytti poikkeuksellinen hellejakso

1.6.2010 11:41

Kuva: Eija Vallinheimo

Päättynyt toukokuu oli monin paikoin keskimääräistä lämpimämpi. Keskilämpötiloja nosti ajankohtaan nähden poikkeuksellisen pitkä ja laaja hellejakso. Myös koko kevät oli tavanomaista lämpimämpi suuressa osassa maata.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu oli keskimääräistä lämpimämpi. Suurin poikkeama pitkänajan keskiarvoon nähden oli Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa, missä oli monin paikoin yli kolme astetta keskimääräistä lämpimämpää. Keskilämpötila nousi yleisesti maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja paikoin Etelä-Lapissakin yli 10 asteen. Vain Pohjois-Lapissa keskilämpötila jäi alle viiden asteen.

Toukokuussa poikkeuksellisen pitkä hellejakso
Kuukauden puolivälissä alkoi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen pitkä hellejakso. Kuukauden ylin lämpötila, 29,6 astetta, mitattiin hellejakson alussa 14. päivänä Kruunupyyn lentoasemalla. Eniten hellepäiviä oli Kouvolan Utissa, jossa helleraja (25,1 astetta) ylittyi kahdeksana päivänä. Myös kuudella muulla havaintoasemalla lämpötila nousi seitsemänä päivänä hellelukemiin. Hellejakso oli myös ajankohtaan nähden poikkeuksellisen laaja, sillä vain etelärannikolla ja käsivarren Lapissa ei mitattu hellelukemia.
Hellejakso toi mukanaan myös termisen kesän suureen osaan maata muutaman päivän aikana. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää pysyvästi kymmenen astetta. Maan keskiosassa terminen kesä alkoi lähes kaksi viikkoa ja Keski-Lapissa lähes kuukautta keskimääräistä aiemmin. Pohjois-Lapissa terminen kesä ei vielä toukokuun loppuun mennessä ole alkanut.

Toukokuussa myös rankkasateita ja ukkosia
Toukokuu oli koko maassa keskimääräistä sateisempi. Maan etelä- ja länsiosassa satoi paikoin yli kaksi kertaa vuosien 1971-2000 keskiarvoa enemmän. Kuukauden suurin sademäärä, 117,8 millimetriä, mitattiin Hyvinkäällä. Hyvinkäänkylässä mitattiin myös suurin yksittäisen päivän sademäärä, 44,7 millimetriä, kuukauden 22. päivänä, jolloin helteet päättyivät voimakkaisiin ukkoskuuroihin etelässä.

Salamoita paikannettiin toukokuussa noin 16 000, joka on kaksinkertainen määrä keskiarvoon verrattuna. Ukkoset ajoittuivat vajaan kahden viikon jaksolle helatorstaista alkaen. Jakson aikana ukkosia esiintyi lähes koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten salamoi Etelä-Lapissa, Kainuussa, sekä maan eteläosissa. Edellisen kerran toukokuussa on ukkostanut yhtä paljon vuonna 2003, jolloin salamoita paikannettiin reilut 20 000.
Lunta oli toukokuun alussa vielä suuressa osassa Lappia. Kittilässä mitattiin 2. päivä kuukauden suurin lumensyvyys, 91 senttimetriä. Helteet sulattivat lumet nopeasti ja kuukauden 23. päivään mennessä lumipeite oli hävinnyt koko maasta.

Koko kevät keskimääräistä sateisempi ja lämpimämpi
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kulunut kevät maaliskuusta toukokuuhun oli suuressa osassa maata 0,5-1,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Keskilämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa 2... 5 asteen ja maan pohjoisosassa -6...2 asteen välillä. Myös kevään sademäärä oli valtaosin tavanomaista suurempi. Sademäärät olivat paikoin kaksinkertaisia tavanomaiseen verrattuna.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Toukokuun säänseuranta

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.