Tiedotearkisto: 2010

Juhannuksena sää muuttuu epävakaisemmaksi

21.6.2010 11:38

Kuva: Kirsti Kotro

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 21. kesäkuuta laatiman ennusteen mukaan torstaina on aurinkoista ja lämmintä. Juhannusaattona Suomeen kehittyy sadealue kaakosta virtaavan lämpimän ja lännestä pyrkivän kylmemmän ilman välille, jolloin vettä voi sataa ajoittain maan etelä- ja keskiosassa. Maan pohjoisosassa on aurinkoista ja poutaa, mutta juhannuspäivänä voi myös siellä sataa vettä.

Juhannusaattona ja juhannuspäivänä päivän ylin lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla yli 20 asteen, mutta jää sateessa selvästi sen alapuolelle. Yön alin lämpötila on kymmenkunta astetta. Sunnuntaiksi tuulet kääntyvät luoteen puolelle ja luoteesta virtaa viileämpää ilmaa Suomeen.

Viime vuonna juhannusaatto että juhannuspäivä koleita ja sateisia
Vuosi sitten juhannusta vietettiin lähes viikkoa tätä vuotta aikaisemmin. Lämpötila jäi päivällä suuressa osassa maata alle 15 asteen, ja etenkin Itä-Lapissa jopa alle 10 asteen. Juhannusyö oli niin ikään kolea lämpötilan laskiessa lähes koko maassa alle 10 asteen. Sunnuntaiyönä oli vielä koleampi ja Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla oli paikoin hallaa ja jopa yöpakkasia.
Eniten satoi Luvian Peränkylässä, missä aaton sademäärä oli 35,9 millimetriä. Sunnuntaina sää oli selkeämpi; sadekuuroja tuli vain paikoin ja aurinko pääsi paistamaan noin 12-15 tunnin ajan.

Keskimäärin lämmintä yli 20 astetta
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivän ylin on juhannuksen tienoilla 20 asteen yläpuolella, Lapissa 20 asteen tienoilla. Hellelukemia mitataan keskimäärin joka neljäs tai viides vuosi, Lapissa ja rannikolla vielä harvemmin. Viimeksi hellettä oli juhannusaattona itärajan tuntumassa vuonna 2006.
Tilastojen mukaan keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen. Toisaalta voimakkaita kuurosateita esiintyy jo yhtä todennäköisesti kuin heinäkuussa. Suurimmat juhannuksena mitatut sademäärät ovat yli 70 millimetriä.
Juhannusaattoa koskevat metsäpalovaroitukset annetaan juhannusaattona klo 12.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: Meteorologit Twitterissä

Juhannussään tilastot
Voimassa olevat metsäpalovaroitukset ja tuulivaroitukset

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.