Tiedotearkisto: 2010

Kesäkuu lämpeni loppua kohden

1.7.2010 12:00

Kuva: Eija Vallinheimo

Kesäkuu oli suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista viileämpi. Hallaa esiintyi kuukauden alkupuolella yleisesti. Maan länsiosissa sekä Itä- ja Etelä-Lapissa sademäärät jäivät paikoin puoleen tavanomaisesta.

Keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja keskiosassa pääosin 12 ja 15 asteen välillä ja maan pohjoisosassa 8 ja 12 asteen välillä. Lämpötilat olivat maan eteläosassa lähellä ajankohdan keskiarvoa ja muualla maassa keskimääräistä viileämpiä. Poikkeama pitkän ajan keskiarvoon oli suurin Kainuussa, missä oli lähes kaksi astetta keskimääräistä kylmempää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuun alkupuoli oli Suomessa viileä. Kuukauden alin lämpötila -3,8 astetta mitattiin 7. päivän vastaisena yönä Ylivieskassa. Hallaa, eli pakkasta maanpinnassa, esiintyi kuukauden alkupuolella yleisesti. Kuukauden 17 ensimmäisenä päivänä hallaa mitattiin joka yö ja vielä loppukuustakin useina öinä Suomenselän alueella.

Juhannuksen tietämillä sää alkoi lämmetä ja helleraja rikottiin ensimmäisen kerran Luhangalla 24. kesäkuuta. Kesäkuun korkein lämpötila 27,1 astetta mitattiin kuukauden viimeisenä päivänä Puumalassa. Yhteensä hellepäiviä oli kesäkuussa viisi.

Sateita ja ukkosia keskimääräistä vähemmän

Maan länsiosassa sekä Itä- ja Etelä-Lapissa jäätiin paikoin alle puoleen tavanomaisesta sademäärästä. Sateisinta oli Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, missä kuukauden sademäärä ylitti 80 millimetriä. Sademäärät olivat kuitenkin lähellä pitkänajan keskiarvoa. Kuukauden suurin päivittäinen sademäärä, 53 millimetriä, mitattiin Kuhmon Kallijoella 12. päivänä.

Maan yli liikkunut matalapaine voimisti 12-13. kesäkuuta tuulia maan eteläosassa ja Porvoon edustalla Emäsalossa mitattiin myrskylukemia. Maa-alueillakin havaittiin puuskissa useammalla mittausasemalla yli 21 metriä sekunnissa ylittäviä tuulen nopeuksia.

Suomen maa-alueilla paikannettiin kesäkuussa yhteensä 6000 maasalamaa, joka on noin kuudesosa keskimääräisestä. Runsaimmat ukkoset keskittyivät maan keski- ja pohjoisosiin. Eniten salamoi 3. päivänä, jolloin paikannettiin 2700 salamaa, ja 26. päivänä, jolloin paikannettiin 1800 salamaa.

Lue lisää

Kesäkuun säätilastot

Lisätiedot
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.