Tiedote 28.8.2010

Tiedote - Suomen tunnetun historian voimakkaimmasta myrskystä 120 vuotta

Kuva: Marko Happo / Warkauden lehti

Elokuun lopulla vuonna 1890 maan eteläosiin saapui voimakas myrskymatalapaine, joka jaksaa herättää kiinnostusta vielä 120 vuotta myöhemmin. Kyseistä myrskyä onkin pidetty yhtenä Suomen tunnetun historian voimakkaimpana. Keskituulen nopeuden on väitetty olleen Helsingissä jopa 50 metriä sekunnissa.

Vuoden 1890 sanomalehdissä uutisoitiin, että torstaina 28.8.1890 tuulien kovin vaihe alkoi Helsingissä noin kello 17. Myrsky sai aikaan suurimmat vahingot muutaman tunnin aikana, mutta tuulet jatkuivat voimakkaina vielä pimeänkin tultua. Merellä aallokko oli kertomusten mukaan niin rajua, että näytti kuin meri olisi kiehunut. Ainakin kahden ihmisen kerrottiin hukkuneen, mutta todellisuudessa tämä määrä saattaa olla selvästi korkeampi.

Maa-alueilla myrsky vaati ainakin yhden ihmisen hengen ja sai aikaan mittavaa vahinkoa koko etelärannikolla ja myös sisämaassa muun muassa Hämeenlinnassa ja Kymenlaakson maakunnassa. Helsingissä sanomalehtien ja poliisin laskennoissa päädyttiin Kaisaniemen puistossa noin 950 kaatuneeseen puuhun. Aluetta kuvailtiinkin Uusi Suometar-lehdessä "erämaaksi", jossa "melkein kaikki puut [olivat] sortuneet - suuremmatkin koivut ja pihlajat kerrassaan kaikki". Lehti kiteytti puolestaan rakennuksiin kohdistuneet vahingot kirjoittamalla: "Mutta kuka ne jaksaa kaikki rikkoutuneet katot luetella!"

Aineisto analysoitu uudelleen-Uudelleen analysoitujen pintapainekarttojen perusteella myrskymatalapaine liikkui Pohjois-Saksasta Itämerta pitkin kohti Suomea. Paine-eroista on pystytty päättelemään, että Pohjois-Itämerellä keskituuli oli arviolta 30-35 m/s eli mahdollisesti hirmumyrskylukemissa, kertoo myrskyä tutkinut meteorologi Pauli Jokinen.

Maa-alueilla 10 minuutin keskituulen nopeudet olivat todennäköisesti ylimmillään 17-23 m/s. Helsingissä tehdyt tuulimittaukset osoittautuivat selvästi yliarvioiksi. Viimeinen tunnin keskituulihavainto, 45 m/s, olikin jälkikäteen korjatun yhtälön perusteella noin 16 m/s.- Tämän jälkeen viideltä iltapäivällä tuulimittari putosi Kaisaniemessä talon katolta ja rikkoutui. Näin ollen tuulisimmalta jaksolta ei ole tehty tuulimittauksia vaan lukemat ovat ilmeisesti havainnontekijän arvioita. Lyhytikäiset puuskat olivat arviolta 27-40 m/s, mutta mahdollisten voimakkaimpien (ukkos)kuurojen yhteydessä puuskat ovat saattaneet olla valokuvien perusteella jopa yli 40 metriä sekunnissa, Pauli Jokinen toteaa.

Lisätietoja:

Meteorologi Pauli Jokinen, puh. (09) 1929 4127, pauli.jokinen@fmi.fiIlmatieteen laitos ottaa mielellään vastaan mahdollisia valokuvia kyseisen myrskyn tuhoista.Tietoja voi lähettää sähköpostilla Pauli Jokiselle (pauli.jokinen@fmi.fi ).

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.