Tiedotearkisto: 2016

Lumisade taas perjantain aamuliikenteen riesana

11.2.2016 13:45

Suomeen leviää torstaina (11.2.) illalla laaja lumisadealue etelästä. Sateet tulevat aluksi paikoin myös vetenä tai räntänä, mutta muuttuvat viimeistään yöllä lumeksi. Lumisateiden takia aamuruuhkassa ajokeli voi olla paikoin erittäin huono.

Kuva: Tero Pajukallio

Kuva: Tero Pajukallio

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan runsas lumisade alkaa etelässä iltayöllä ja jatkuu kohtalaisen voimakkaana aina perjantaipäivää saakka. Lunta kertyy tänä aikana maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 10–15 senttimetriä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa runsaampi lumisade alkaa perjantaina aamulla ja kestää vähitellen heiketen aina lauantaiaamuun saakka. Lunta kertyy tänä aikana paikoin jopa 25 cm. Lumisateiden myötä ajokeli on paikoin erittäin huono.

Satava lumi on kosteaa ja tarttuu tehokkaasti puustoon nuoskatykyksi. "Tykkyvahinkojen todennäköisyys on kohonnut erityisesti Uudenmaan ja Kymenlaakson sisäosissa sekä Salpausselän tienoilla ja Etelä-Hämeessä. Muualla vahinkojen todennäköisyys on vähäinen", toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Lisätietoja:
Voimassa olevat varoitukset
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä