Tiedote 16.2.2016

Copernicus-ohjelman kolmas satelliitti laukaistaan tiistai-iltana

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee tiistai-iltana 16.2. maapallon merien, maa-alueiden ja ilmakehän tilaa operatiivisesti havainnoivan Sentinel-3 -satelliitin. Pian Sentinel-3 ja viisi muuta satelliittia tuovat maapallon tilasta ennennäkemättömän määrän reaaliaikaista tietoa.
Kuva: ESA–Pierre Carril/ESA

Sentinel-3 -satelliitti laukaistaan Plesetskin kosmodromilta Pohjois-Venäjältä tiistaina klo 19.57 Suomen aikaa. Satelliitti on yksi osa Europan unionin laajaa Copernicus-ohjelmaa, jossa toteutetaan eurooppalainen satelliittijärjestelmä ilmaston, ympäristön ja säätilan seurantaan sekä yleisesti erilaisiin turvallisuussovellutuksiin. Satelliitin tuottamaa aineistoa käytetään lentoliikenteen ja meriliikenteen turvallisuuden lisäämisessä sekä esimerkiksi tulvien ja myrskyjen ja muiden luonnononnettomuuksien seurannassa.

Ilmatieteen laitos on mukana aktiivisesti satelliitin erilaisten sovellutusten kehittämisessä. Yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista on pohjoisen pallonpuoliskon lumipeitteen seurantaan tarkoitettu sovellus, jonka avulla saadaan reaaliaikaista tietoa sääennusteisiin sekä hydrologisiin ennusteisiin jokivirtaamista, vedenkorkeuksista ja tulvista. Lisäksi Sentinel-3 lumitietoa voidaan hyödyntää myös ilmastomallinnuksen ja ilmastonmuutoksen tutkimisessa, sillä lumipeitteen pieneneminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä sijaitseva satelliittidatakeskus toimittaa Sentinel-3 -satelliitin havaintoaineistoja ja havainnoista jalostettuja tuotteita kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille sekä muille yhteistyötahoille. Tämän lisäksi Ilmatieteen laitos koordinoi useita kansainvälisiä projekteja, tärkeimpinä kotimaisina yhteistyötahoina SYKE ja VTT.

Copernicus tuo ennennäkemättömän määrän reaaliaikaista satelliittiaineistoa

Euroopan Unionin Copernicus-ohjelma koostuu useasta Sentinel-sarjan satelliitista ja maan pinnalta tehdyistä havainnosta, sekä näiden pohjalta luotujen ympäristön seurantaan ja turvallisuuteen liittyvistä palveluista. Satelliitit tuottavat tietoa sekä maasta, ilmakehästä, merestä että ilmastosta.Kaukokartoitusohjelma on siirtymässä vähitellen operatiiviseen vaiheeseen.

Operatiiviseen vaiheeseen siirtyminen tarkoittaa, että ennennäkemätön määrä satelliittimittausaineistoa maapallon ympäristön tilasta tulee operatiivisesti kaikkien ulottuville lähes reaaliaikaisesti. Copernicus-ohjelman tuottamat palvelut ja mittausaineistot tulevat perustumaan avoimeen ja ilmaiseen datapolitiikkaan. Ensimmäinen Sentinel-satelliitti laukaistiin vuonna 2014 ja on suunniteltu, että satelliittejä pitäisi olla toiminnassa kuusi vuonna 2016.

"Satelliittiaineistot luovat paremmat edellytykset ympäristön tilan seurantaan ja ennustamiseen, muutosten ennakointiin sekä turvallisuuden tukemiseen. Suomessa Copernicus-ohjelman satelliittihankkeisiin ja palveluiden kehittämiseen osallistuvat jo nyt useat yritykset ja tutkimuslaitokset, jotka hyödyntävät satelliittiaineistoja toiminnassaan eri tavoin", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Jouni Pulliainen.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jouni Pulliainen, puh. 050 589 5821, jouni.pullliainen@fmi.fi

Johanna Tamminen, puh. 040 737 8733, johanna.tamminen@fmi.fi

http://www.copernicus.eu/main/sentinels