Tiedotearkisto: 2016

Hiihtolomat alkavat lauhassa säässä

19.2.2016 10:43

Epävakainen sää ja huono ajokeli vaikuttavat hiihtolomien tieliikenteeseen.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan hiihtolomakausi alkaa melko lauhassa säässä. Tulevana viikonloppuna vallitsee eteläinen ilmavirtaus, sää on pilvistä ja märkää lunta sataa runsaasti.

Lumisateet huonontavat ajokeliä, joka muuttuu viikonlopun aikana huonoksi, paikoin lähinnä etelässä jopa erittäin huonoksi. Lauantaina lunta kertynee noin 5 senttimetriä melko yleisesti maan etelä- ja itäosassa, läntisissä maakunnissa on enimmäkseen poutaa. Etelässä lumikertymä voi ylittää lauantaina 10 senttimetriä.

Sunnuntaina lännestä saapuu uusi hidasliikkeinen matalapaine lumisateineen, sunnuntain lumikertymä on maan eteläosassa jopa 10 - 15 senttimetriä. Todennäköisesti runsain kertymä on Salpausselällä ja sen eteläpuolisella alueella. Maan keskiosassa sataa lunta myös sunnuntaina 5 senttimetrin molemmin puolin.

Lämpötila on viikonloppuna enimmäkseen pikkupakkasella, etelässä ja lännessä lämpötila käy ajoittain nollan yläpuolella. Sateet tulevat suurimmaksi osaksi lumena, paikoin myös räntänä lounaassa. Lunta kertynee maanantaiaamuun mennessä etelässä paikoin 20 - 30 senttimetriä, muualla maassa noin 10 senttimetriä, Lapissa sateet jäävät vähäisemmiksi.

Hiihtolomasää tilastoissa

Ilmatieteen laitoksen menneen sään tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti helmikuun loppupuolella maan etelä- ja länsiosassa 0…-4 astetta sekä maan itä- ja pohjoisosassa -4…-10 astetta. Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattavaa, joten yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut kymmenen astetta enemmän kuin päivällä.

Lunta on helmikuun loppupuolella tilastojen mukaan tyypillisesti maan etelä- ja lounaisosassa 20 - 40 senttimetriä, maan kaakkois- ja keskiosassa noin puolisen metriä sekä itä- ja pohjoisosassa 60 - 80 senttimetriä.

Lisätietoa:
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta: puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)

Tarkista ajantasainen liikennesää ja muut varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Hiihtolomakauden säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/talvilomaviikot