Tiedote 14.3.2016

Leuto jäätalvi tehnyt Perämerestä vaikeakulkuisen

Itämeren jäätalvi jäänee tilastoihin leutona. Laajimmillaan talven jäätilanne oli jo 22. tammikuuta, mikä on keskimääräistä varhaisempi ajankohta. Leuto talvi ei kuitenkaan laivaliikenteen kannalta ole ollut helppo.
Kuva: Tom Armitage/CPOM/UCL

Tammikuussa kolme viikkoa kestäneet kovat pakkaset ensin jäähdyttivät tavanomaista lämpimämmän meriveden. Vasta tämän jälkeen alkoi muodostua poikkeuksellisen nopealla tahdilla hyvälaatuista teräsjäätä. Jään pinta-ala oli laajimmillaan 110 000 neliökilometriä 22. tammikuuta, mikä on keskimääräistä aikaisempi ajankohta. Yleensä laajin jäätilanne saavutetaan vasta helmikuun viimeisinä päivinä. Tämän vuoden helmikuussa jäällisen alueen laajuus vaihteli 70 000 km² ja 55 000 km² välillä. Helmikuussa harvinaisen lauha sää vesisateineen myös huononsi jään laatua. 

"Kokonaisuutena jäätalvi jäänee tilastoihin leutona, mutta ei mitenkään poikkeuksellisena. Kun jäätalvea arvioidaan laajimman jäätilanteen mukaan, niin vähiten jäitä on ollut talven huippukohdassa talvella 2007–2008, jolloin 24.3.2008 jäätä oli 49 000 km² alueella. Viime talvena laajin tilanne, 51 000 km², koettiin 23.1.2015", Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio listaa. Edellinen keskimääräistä kovempi jäätalvi koettiin talvella 2012–2013. Talvi 2008–2009 taas oli laajuuden puolesta suurin piirtein tätä jäätalvea vastaava. 

Perämerellä ahtautunut jää vaikeuttaa liikennettä

Liikenne Suomen satamiin on kulkenut Suomenlahdella lähes ilman jäänmurtajien apua.

"Perämerellä taas on ollut aivan kunnon talvi ja siellä leudosta säästä on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Etelänpuoleiset tuulet ovat pakanneet jatkuvasti syntyvän uuden jään kasaan, jonka ansiosta Perämeren jääkenttä on kauttaaltaan ahtautunut ja laivat tarvitsevat jatkuvaa avustusta", Jouni Vainio kertoo. Tämän sai kokea myös tutkimusalus Aranda, joka juuttui jääntutkimusmatkallaan hetkeksi ahtojäävalliin. Perämerellä murtajia on ollut töissä tänä talvena yhteensä yhdeksän. 

Suomenlahdelta jäät sulavat yleensä huhtikuun loppuun mennessä, Perämereltä toukokuun lopulla. "Tänä vuonna Suomenlahdelta jäät sulavat tämänhetkisen ennusteen mukaan lähes kokonaan huhtikuun alkuun mennessä ja Perämereltä toukokuun puolivälin tietämissä", Jouni Vainio arvioi ja muistuttaa, että meren jäällä liikuttaessa on aina syytä olla varovainen. "Hyvin varustautunut ja varovainen kulkija voi liikkua jäällä, mutta muussa tapauksessa keväällä on viisainta olla menemättä jäälle."

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne