Tiedote 10.3.2016

Föhn-tuuli tuo lämmintä ilmaa Suomeen

Lämmin ja kuiva föhn-tuuli kohottaa lämpötiloja ensiviikon alkupuolella myös Suomessa. Lämpötila voi kohota maamme länsiosassa lähelle 10 astetta.
Kuva: Kirsti Kotro

Föhn tuulet lakaisevat taivaan pilvistä

Suomeen föhn-tuuli saapuu lännestä. Kun sateet jäävät Norjan puolelle Skandien vuoristoon, saa länsituuli meillä aikaan aurinkoisen ja lauhan talvisään. Voimakkaimmin föhn-ilmiö vaikuttaa meillä Lappiin ja siellä Tornionjokilaaksoon sekä Pohjanmaan maakuntiin. Lapissa föhn-tuuli voi lämmittää ilmaa niin, että leudoimpina päivinä lämpötila nousee helmikuussa yli viiteen asteeseen, joka on yli kymmenen astetta keskiarvoa korkeampi lämpötila. Toisinaan sen vaikutus ulottuu jopa maan etelä- ja itäosiin, mutta siihen tarvitaan jo suhteellisen voimakas länsivirtaus.  

Föhn vaikuttaa Suomessa lämpötiloihin lähinnä vain talviaikaan ja "föhn-kauden" voidaan sanoa kestävän Suomessa marraskuusta maaliskuuhun. Pitkän ajan keskilämpötiloihin föhnillä ei juuri ole merkitystä. Kuitenkin talviaikaan föhnin voidaan arvioida nostavan kuukausikeskilämpötiloja parhaimmillaan noin 0,5 astetta. Föhnien runsas määrä ja lauhat talvet kulkevatkin usein käsi kädessä. 

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/fohn-tuuli

Katso video föhn-tuulen synnystä: https://youtu.be/C-YqSo8L4sk

Maaliskuu tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu

Lisätietoja säätilastoista saa nyt myös osoitteesta www.ilmastokatsaus.fi

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)