Tiedotearkisto: 2016

Sää lämpenee pääsiäiseksi

23.3.2016 13:28

Pitkäperjantaina sää on vielä epävakaista ja pilvistä, mutta lauantaina sää alkaa poutaantua. Pääsiäistä vietetäänkin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen yli kulkee pitkäperjantaina sadealue koilliseen. Sateet tulevat enimmäkseen lumena, etelässä kuitenkin osaksi myös vetenä. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa +1...+4 astetta, mutta pohjoisessa on vielä pikkupakkasta.

Pääsiäislauantaiaamuna sateita esiintyy vielä suurimmassa osassa maata, mutta päivän kuluessa sää alkaa poutaantua lännestä alkaen. Lähinnä maan länsiosassa on iltapäivällä toiveita jo auringonpaisteestakin. Pääsiäislauantain ylin lämpötila on suurimmassa osassa maata +1...+4 astetta, maan länsiosassa mahdollisesti jo +4...+7 astetta.

Pääsiäissunnuntai on varsinkin maan etelä- ja keskiosassa aurinkoinen, poutainen ja lämmin. Maan pohjoisosassa on kuitenkin epävakaisemman ja pilvisemmän sään mahdollisuus. Lounaistuuli on sunnuntaina monin paikoin melko voimakasta ja etenkin aurinkoisilla alueilla puuskaista. Päivän ylin lämpötila on laajalti +2...+7, maan länsiosassa paikoin jopa +10 astetta.

Toisena pääsiäispäivän eli maanantaina säässä ei todennäköisesti tapahdu vielä suuria muutoksia sunnuntaihin nähden. Aurinkoisen ja lämpimän sään painopiste siirtynee kuitenkin vähitellen maan etelä- ja itäosaan. Ennusteen epävarmuutta lisää Suomen länsipuolella oleva säärintama, joka lähestyy hitaasti Suomea. Maan läntisimmästä osasta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä onkin tähän liittyen olemassa epävakaisemman ja pilvisemmän sään mahdollisuus. Maanantain ylin lämpötila on aurinkoisimmilla alueilla +6...+10 ja pilvien alla +2...+5 astetta. Pääsiäisen yölämpötilat ovat koko maassa nollan asteen vaiheilla.

Vuosien väliset erot säässä suuria maaliskuun lopussa

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna melko varhain, jo maaliskuun puolella. Pitkän ajan tilastojen mukaan varhaisten pääsiäisten aikoihin päivälämpötilat kohoavat maan eteläosassa tyypillisesti noin +5 asteeseen, Lapissa jäädään nollan tuntumaan tai hieman pakkaselle.  Öisin on tyypillisesti etelässä pikkupakkasta kun taas Lapissa pakkasta on tavanomaisesti yli 10 astetta. Lunta on yleensä maan lounaisosaa sekä länsirannikkoa lukuun ottamatta useita kymmeniä senttimetrejä, idässä ja pohjoisessa yleisesti yli puoli metriä.

Maaliskuun loppu voi tilastojen valossa olla vielä varsin talvinen tai sitten kevät olla jo pitkällä. Esimerkiksi vuonna 2007 maaliskuun 27. päivä mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla jopa +17,5 astetta. Toisaalta maaliskuun lopulla vuonna 1977 jäivät päivälämpötilakin Vantaalla -4 asteeseen. Vuosien väliset erot ovat siis näihin aikoihin varsin suuria.

Vuosi sitten pääsiäistä vietettiin noin viikkoa myöhemmin, ja sää oli ajankohtaan nähden tavanomainen. Lämpötila kohosi päivällä selvästi nollan yläpuolelle, mutta yöllä se oli etelässä nollan vaiheilla, pohjoisessa reilusti pakkasen puolella. Ylin lämpötila, 9,4 astetta, mitattiin Porvoon Harabackassa pääsiäismaanantaina. Samana päivänä mitattiin myös alin lämpötila, -10,2 astetta, Sallan Naruskassa. Suurin vuorokautinen sademäärä, 4,4 mm, mitattiin Espoon Tapiolassa lauantaina. Lumipeite oli hävinnyt maan etelä- ja länsiosasta, mutta Kainuun pohjoisosassa ja Koillismaalla lunta oli vielä lähes metri.

Lisätietoja:

Lisätietoja maaliskuun säätilastoista saa nyt myös osoitteesta www.ilmastokatsaus.fi

Maaliskuun tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu
Pääsiäisen tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainen

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)