Tiedotearkisto: 2016

Jäätalvi jatkuu vielä Perämerellä

18.4.2016 8:20

Itämeri on tällä hetkellä jo sula Raahen eteläpuolisilla alueella, mutta Perämerellä jäätalvi jatkuu vielä joitakin viikkoja. Kokonaan jäätön Itämeri on arvioiden mukaan toukokuun puolivälissä.

Kuva: Antti Kangas

Kuva: Antti Kangas

Eteläisessä Suomessa on nyt ollut noin viikon verran tavanomaista lämpimämpää ja meren rannat välkehtivät monin paikoin jo avoimina. Tästä huolimatta Perämeren pohjoisosassa jäätalvi kuitenkin vielä jatkuu. "Perämerellä jatkuu täysi talvi jäiden osalta, vaikka lämpimät päivät sielläkin jo sulattavat rantajäiden pintoja", muistuttaa jääasiantuntija Jouni Vainio.

Käytännössä Nahkiaisesta luoteeseen kulkevan linjan pohjoispuolinen merialue on kauttaaltaan 20 - 70 cm paksun ahtautuneen, noin 20 000 km² laajan, jääkentän peittämä. Linjan eteläpuolinen alue taas on jo käytännössä avovettä. "Perämeren pohjoisosaa lukuun ottamatta rantajäät, missä niitä vielä on, ovat jo haurastuneet eikä niillä liikkuminen ole enää suositeltavaa", Vainio toteaa.

"Perämeren liikennettä avustaa tällä hetkellä yhteensä viisi suomalaista ja ruotsalaista jäänmurtajaa. Pohjoisen puolelle kääntynyt tuuli on avaamassa Perämeren jääkenttään kevään merkkiä – puolikuu-railoa", kertoo Vainio. Vanhojen merkkien perusteella talvi jatkuu Perämerellä vielä muutamia viikkoja ja odotettavissa on, että Itämeri on jäätön toukokuun puolivälin tienoilla.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne