Tiedotearkisto: 2011

Kuukausi vaihtui osassa maata helteisenä

3.6.2011 11:08

Keskiviikkona 1. kesäkuuta paikannettu salamamäärä oli noin puolet kesäkuun keskimääräisestä salamamäärästä.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Helleraja rikottiin monin paikoin kuukauden vaihteen molemmin puolin. Keskiviikkona 1. kesäkuuta paikannettu salamamäärä oli noin puolet kesäkuun keskimääräisestä salamamäärästä.

Etelästä saapunut hyvin lämmin ilma nosti lämpötilat paikoin hellelukemiin jo tiistaina 31. toukokuuta. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan Kankaanpäässä mitattiin tuolloin tasan 26 astetta ja helleraja ylittyi muutamilla muillakin paikkakunnilla maan eteläosassa. Kesäkuu alkoi niin ikään varsin lämpimänä maan etelä- ja keskiosassa ja yli 25 asteen lukemia mitattiin laajalti. Ylin lämpötila, 29,5 astetta, mitattiin Jämsässä keskiviikkona 1.kesäkuuta. Lämpötilat eivät olleet vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia. Esimerkiksi vuosi sitten päästiin paikoin yli 29 asteen jo toukokuun puolivälissä.
Lapissa hellettä ei nyt kuun vaihteessa mitattu, sillä rintamavyöhyke halkoi Suomea keskiviikkona. Sen yhteyteen kehittyi päivän aikana varsin voimakkaita ukkosia Satakunnasta Kainuuseen ulottuvan linjan molemmin puolin. Korkeimmat mitatut puuskat olivat noin 20 m/s, mutta voimakkaimmat ukkossolut eivät osuneet kunnolla havaintoasemille. Niinpä on syytä olettaa, että paikoin ukkospuuskat ovat olleet tätä kovempia. Kuurojen yhteydessä on myös satanut suuria rakeita.

Keskiviikkona 1.6. maasalamoita paikannettiin Suomessa hieman yli 15 000. Tämä on lähes puolet keskimääräisestä kesäkuun salamamäärästä Suomessa (noin 35 000). Tilastojen mukaan kesässä esiintyy tyypillisesti yksi yli 10 000 maasalaman päivä. Tosin viime kesänä Veeran ja Sylvin päivän rajuilmoissa paikannettiin molemmissa yli 20 000 maasalamaa vuorokaudessa.

Ilmatieteen laitoksen 3. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan lauantaina sade- ja ukkoskuuroja tulee erityisesti maan pohjoisosassa, Lapissa sade on myös jatkuvampaa. Myös maa keskiosassa voi jokunen sade- tai ukkoskuuro tulla, etelässä on poutaa ja aurinkoista. Lämpötila kohoaa laajalti 20 ja 24 asteen välille, Lapissa enimmäkseen 10 ja 17 asteen välille. Sunnuntaina on viileämpää ja lämpötilat jäävät jopa 5 astetta lauantain lukemista.  Maan etelä- ja keskiosassa aurinkoinen sää kuitenkin jatkuu. Pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa.


Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)

Kesäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu
Raehavaintolomakkeella voit lähettää havaintoja rakeista:
http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-raehavainnoista