Tiedotearkisto: 2014

Rankkoja sateita tulossa maan itäosaan

12.5.2014 12:36

Ilmatieteen laitos varoittaa rankoista sateista. Tiistaiaamun (13.5.) ja keskiviikkoaamun välisenä aikana voi sataa paikoin jopa yli 50 millimetriä vuorokaudessa etenkin maan itäosassa. Näin runsas sademäärä on harvinainen.

Kuva: Antonin Halas

Kuva: Antonin Halas

Terhakka keväinen matalapaine nousee etelästä maan itäosaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan runsaimmat sateet osuvat todennäköisesti Pohjois-Karjalaan, Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Pohjois-Savoon. Vettä sataa tiistai-aamun ja keskiviikkoaamun välillä kyseisillä alueilla 40–60 millimetriä vuorokaudessa. Yhteensä sadetta voi tulla jopa yli 70 millimetriä kahden vuorokauden aikana.  Ilmatieteen laitos varoittaa rankasta vuorokausisateesta, kun sadekertymä voi ylittää 50 mm/vrk. Maan itäosassa ja etelässä sadetta kertyy monin paikoin yli 25 millimetriä, mutta länsirannikolla on jopa enimmäkseen poutaa. Itärajalla sateen lisäksi ukkonen voi jyrähtää paikoin.

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n Tulvakeskuksen mukaan Itä-Suomen järvien vedenkorkeus on normaalia matalampi, joten vettä mahtuu niihin vielä hyvin. Tämän takia tulviminen ei ole todennäköistä.  "Kyseessä on enimmäkseen rintamatyyppinen sade, joka kertyy kohtalaisen tasaisella tahdilla, mutta laajoille alueille. Tällä voi olla vaikutuksia esim. maataloudelle, kun pellot vettyvät ja valunta on runsasta", toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle. Vaikutuksia voi näkyä myös hulevesiverkkojen heikoissa kohdissa taajama-alueilla, varsinkin jos ukkossade täydentää rintamasadetta. Matalapaineen myötä myös pohjoistuuli on puuskaista maan itäosassa, Kainuussa sekä Lapin itäosassa.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
 

Tulvakeskus tuottaa valtakunnallisia tulvaennusteita ja tulvavaroituksia sekä ylläpitää valtakunnallista vesi‐ ja tulvatilannekuvaa. Tulvakeskus on Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyöverkosto, joka toimii tiiviissä yhteistyössä mm. ELY-keskuksen ja pelastuslaitoksen kanssa. www.tulvakeskus.fi.