Tiedote 13.11.2014

Laskeutumisalus sinnittelee komeetan pinnalla kahdella ruuvilla

Rosettan Philae-aluksen laskeutuminen sujui onnistuneesti. Philaen kolmesta jalasta kaksi ruuvia on kiinni, mutta kolmas on huonosti kiinni komeetan pinnassa.
Kuva: ESA

Tällä hetkellä Rosetta ja Philae ovat eri puolilla komeettaa, joten Philaeen ei tällä hetkellä saada yhteyttä.

"Tällä hetkellä meillä ei vielä ole uutta tietoa. Heti kun Rosetta saa näkö- ja radioyhteyden uudelleen Philaeen, saadaan tarkempaa tietoa tilanteesta.  Samalla voidaan arvioida sitä, mitä voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi", Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth kertoo.

Jo eilen illalla saatiin tietoa siitä, että harppuunat, joiden avulla Philaen piti kiinnittyä komeetan pintaan, eivät toimineet kunnolla. Myöskään rakettimoottori, jonka piti työntää laskeutujaa komeetan pinnalle, ei toiminut suunnitelmien mukaisesti. Tämän takia Philae ilmeisesti liikahteli komeetan pinnalla. Tietojen mukaan laskeutumisjalkojen päässä olevista ruuveista kaksi on kuitenkin porautunut komeetan pintaan. Pinta on tulosten mukaan höttöistä, sillä ruuvit ovat porautuneet noin neljän senttimetrin syvyyteen.

Muutoin laskeutuminen sujui hyvin ja Philae osui lähes täydellisesti keskelle ison kauppakeskuksen kokoista laskeutumispaikkaa. Signaali maahan saatiin 18.03. Signaali oli selkeä ja voimakas, mutta siitä voitiin päätellä, että laskeutumisalus liikkui jonkin verran. ESAn tietojen mukaan näyttää siltä, että Philae ei laskeutunut komeetalle ainoastaan kerran, vaan kaksi kertaa, sillä se näyttää laskeutumisen yhteydessä pompanneen ensimmäisen kerran jonkin verran ilmaan ja laskeutuneen uudelleen. Philae ehti kuitenkin lähettää sekä tutkimusdataa että valokuvia ennen kuin radioyhteyttä välittävä Rosetta painui horisontin taakse ja yhteys Rosettaan katkesi. 

Ilmatieteen laitoksen mittalaite toimii hyvin

Ensimmäisenä komeetan pinnalle tömähti Ilmatieteen laitoksen valmistama mittalaite, joka mittaa komeetan vesipitoisuutta. "Tämänhetkisten tietojen mukaan Ilmatieteen laitoksen kehittämä mittalaite on toiminut hyvin ja se on kalibroitunut pienistä häiriöistä huolimatta. Mittaukset tulevat onnistumaan hyvin", arvioi mittalaitteen "isä" Walter Schmidt, Ilmatieteen laitoksesta. Ilmatieteen laitoksen rakentama Philaen massamuistiyksikkö on myös toiminut odotusten mukaisesti. Massamuistiyksikkö käsittelee kaiken kerätyn datan lähetettäväksi emoalukseen ja sitä kautta Maahan.

Jo ennen Philaen laskeutumisyritystä Rosetta on tuottanut suuret määrät ainutkertaista tietoa komeetoista. Pelkkä saapuminen komeetan kiertoradalle oli ensimmäinen laatuaan avaruuslentojen historiassa. Vasta komeetan muodon selvittyä ja kiertoradalta tapahtuneen massan määrittämisen jälkeen on ensimmäistä kertaa voitu laskea komeetan tiheys, joka on hieman alle puolet veden tiheydestä. Tiheys on alustavien tulosten mukaan aiempaa arvioitua pienempi.

Tuloksien perusteella saadaan enemmän tietoa siitä, kuinka paljon komeetan pintakerroksessa on vesijäätä eri syvyyksissä, kuinka komeetan pyrstö syntyy, ja millaista on komeetan vuorovaikutus aurinkotuulen kanssa. Niiden tietojen avulla on mahdollista ymmärtää paremmin komeettojen kehitystä menneisyydessä ja käyttäytymistä, jos jokin komeetta tulisi törmäyskurssille Maan kanssa. Ilmatieteen laitoksen mittarista selvitetään komeetan vesipitoisuutta.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Minna Palmroth, puh. 040 5311 745, minna.palmroth@fmi.fiTutkija Tiera Laitinen, puh. 029 539 4651, tiera.laitinen@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rosettahttp://rosetta.esa.int/

http://www.twitter.com/IlmaTiede seuraa tilannetta.