Tiedote 3.4.2017

Lauha maaliskuu toi kevään tuntua

Maaliskuun lämpöennätys oli rikkoutua myrskypuuskien saattelemana.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli maan pohjoisosassa 1-2 astetta ja maan etelä- sekä keskiosassa 2-3 astetta tavanomaista leudompi. Kyseessä oli neljäs peräkkäinen pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi maaliskuu.

Lämpöennätys jäi kymmenyksen päähän

Kuukauden ylin lämpötila 17,4 °C mitattiin 27. maaliskuuta Ahvenanmaan Jomalassa. Lukema jäi vain kymmenyksen Suomen maaliskuu lämpöennätyksestä, joka mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuonna 2007. Samaan aikaan kun vuodenaikaan nähden korkeita lämpötiloja mitattiin eri puolilla maata, lännen ja luoteen väliset myrskypuuskat aiheuttivat sähkökatkoksia etenkin maan etelä- ja keskiosassa.   

Kuukauden alin lämpötila -29,4 °C mitattiin Muonion kirkonkylässä 7. maaliskuuta.

Sademäärä melko tavanomainen

Sademäärä oli suuressa osassa maata 30-40 millimetriä, mikä on melko tavanomainen määrä. Paikoin länsirannikolla, maan keskivaiheilla sekä Käsivarren Lapissa sademäärät olivat kuitenkin puolitoistakertaisia keskiarvoon verrattuna. Eniten satoi Kilpisjärven Kyläkeskuksessa 100,7 mm. Vähiten satoi Lappeenrannassa 10,9 mm.

Pohjoisessa hiihtokelit jatkuivat, etelässä lumipeite hupeni

Lunta oli kuukauden vaihtuessa tavanomaista vähemmän maan etelä- ja länsiosassa - näillä alueilla oli paikoin lumetonta. Yli 50 cm lunta löytyi Pohjois-Karjalasta Perämerelle ulottuvan alueen pohjoispuolelta. Eniten lunta kuukauden päättyessä oli Kilpisjärvellä 138 cm, mikä on noin 40 cm tavanomaista enemmän.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Maaliskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu

Lue lisää: Ilmastokatsaus.fi