Tiedote 10.12.2014

Suomen tutkaverkosto täydentyy uudella tutkalla

Uusi moderni säätutka otetaan käyttöön Kesälahdella. Tutka täydentää Suomen säätutkaverkostoa ja tuo suuria etuja etenkin talven lumisateiden ja liukkaiden ajokelien ennustamiseen.
Bild: M. Rosendahl

Joulukuun 12. päivä käyttöönotettava uusi tutka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua Itä-Suomen alueella. Uusimman tutkan rakentamisen jälkeen Suomen säätutkaverkkoon kuuluu yhdeksän tutka-asemaa. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Kouvolassa (ent. Anjalankoski), Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä, Vimpelissä ja Luostotunturilla Sodankylässä. Kesälahdelle Pohjois-Karjalaan noussut tutkatorni on 30,6 metriä korkea ja antennin suojakuvun kanssa kokonaiskorkeus nousee 36 metriin.

Tutka tuo helpotusta mm. huonojen liikenneolosuhteiden ennustamiseen

Uuden säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta tuovat tuntuvan parannustason erityisesti Itä-Suomessa. Pahimmat kesäiset rajuilmat sekä talvinen matala lumisade, joka ei näy muilla säätutkilla, saapuvat usein Laatokan suunnasta. Kesälahden tutkalla nämä ilmiöt voidaan nyt havaita useita tunteja nykyistä aikaisemmin.

Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan alueellinen sade. Uusi tutka parantaakin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateen ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista, josta hyötyy esimerkiksi kuutostien rekkaliikenne. Tutkadataa hyödyntävät mm. lentoliikenne, teiden kunnossapito, maanviljelys ja turvallisuusviranomaiset.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi TV:n säätiedotusten yhteydessä ja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Ilmatieteen laitoksen tutkaverkosto.

Lisätietoja:

Tutkija Mikko Kurri, puh. 029 539 5759 mikko.kurri@fmi.fiKehittämispäällikkö Keijo Leminen, puh. 029 539 5700, keijo.leminen@fmi.fi

Sadealueet Suomessa: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet

Keski-Suomen sadealueet: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet/suomen-keskiosa

Zoomattava kartta: http://ilmatieteenlaitos.fi/sadealueet-suomessa

Katso tutkija Mikko Kurrin haastattelu YouTubesta:https://www.youtube.com/watch?v=Kb7kIahxWxY