Tiedote 7.8.2017

Runsaita sateita elokuun alussa

Elokuun ensimmäisellä viikolla sadetta kertyi maan etelä- ja keskiosassa paikoin enemmän kuin koko kuukauden aikana tavallisesti.
Photo: Raimo Rosholm

Eniten on satanut Hämeenlinnassa, missä ensimmäisen kuuden päivän yhteenlaskettu sademäärä on 99,6 mm. Tyypillisesti elokuussa sataa noin 70–90 mm koko kuukauden aikana, joten Hämeenlinnassa on ylitetty jo tyypillinen koko elokuun sademäärä. Yli 70 millimetrin sadekertymiin on päästy myös Suonenjoella, Kouvolassa, Hattulassa, Mikkelissä ja Hyvinkäällä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 45,7 mm, mitattiin Kouvolassa sunnuntaina 6. elokuuta.

Heinä-elokuu on Suomessa sademäärän perusteella tarkasteltuna vuoden sateisinta aikaa. Kesäisissä kuurosateissa vettä voi kertyä kymmeniä millimetrejä lyhyessäkin ajassa. Syksyä kohti mentäessä sadepäivien lukumäärä kasvaa, mutta kerralla tuleva sademäärä pienenee ilman viiletessä. Elokuun vuorokauden sade-ennätys, 150,8 mm, mitattiin Oravaisilla 3.8.2004.

Viime vuoden elokuu oli paikoin poikkeuksellisen sateinen Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapissa. Kuukauden sademäärä oli sateisimmilla alueilla pääosin 100–150 millimetriä, joka on puolitoista-kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Sateisinta oli Mustasaaren Riimalassa, jossa satoi viime elokuussa 206,3 millimetriä.

Lisätietoja:

Sateiden toistuvuustasot Suomessa: http://ilmasto-opas.fi/fi/datat/sateiden-toistuvuustasot

Sade-ennätyksiä Suomessa: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ennatyksia

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)