Tiedote 13.10.2017

Reaaliaikainen ilmanlaadun seuranta avaruudesta paranee – Sentinel 5 Precursor -ilmanlaatusatelliitin laukaisu onnistui

Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Hollannin yhdessä toteuttama Sentinel 5 Precursor-satelliitti ja sen kyydissä oleva ainoa mittalaite TROPOMI (Tropospheric monitoring instrument) laukastiin onnistuneesti maata kiertävälle radalle.
Kuva: ESA

Satelliitti laukaistiin Rockot-kantoraketilla Plesetskin avaruuskeskuksesta, Venäjältä tänään 13. lokakuuta klo 12.27 Suomen aikaa.

TROPOMI mittaa ilmansaasteita

TROPOMI tulee tekemään tarkkoja päivittäisiä havaintoja ilmakehän koostumuksesta kattaen koko maapallon. TROPOMI tulee tuottamaan tärkeää tietoa ilmansaasteista, otsonikerroksesta, UV-säteilystä ja ilmastoon vaikuttavia kaasuista. TROPOMIn havaintoja voidaan hyödyntää esimerkiksi kaupunkien ilmanlaadun seurannassa, kasvihuonekaasujen jakauman muutoksia tutkittaessa, otsonikerroksen palautumisen varmistamisessa sekä tulivuorten purkausten tuhkapilvien liikkeiden ennustamisessa. Satelliittihavainnoilla voidaan myös nykyään seurata päästörajoitusten toteutumista sekä kaukokulkeumia.

TROPOMI tuottaa ilmakehähavaintoja entistä paremmalla tarkkuudella

TROPOMI-mittalaite tulee jatkamaan jo 13 vuotta toimineen hollantilais-suomalaisen OMIn (Ozone Monitoring Instrument) onnistuneita ilmakehähavaintoja entistä paremmalla tarkkuudella. TROPOMIn maantieteellinen erotuskyky on 3,5 x 7 km ja päivittäin se kattaa mittauksillaan koko maapallon.

Kuten OMI, TROPOMI  mittaa ilmakehästä ja maanpinnasta heijastunutta auringon valoa. Tämän mittausperiaatteen ansiosta mittauksilla saadaan tietoa myös ilmakehän alimmista kerroksista.  TROPOMI jatkaa OMIn mittauksia myös UV:n ja näkyvän valon alueella mitaten ilmakehän otsonia, rikkidioksidia, typpidioksidia ja aerosoleja. Kehitystyön myötä TROPOMI pystyy mittaamaan lähi-infrapuna aallonpituuksia käyttäen myös metaania ja hiilimonoksidia.

Ilmatieteen laitos kehittää TROPOMIn UV-säteilytuotetta ja yhteiskunnallisia sovelluksia

Ilmatieteen laitos on kehittänyt TROPOMI-mittauksiin perustuvan UV-tuotteen, josta saadaan maailmanlaajuisesti tietoa maan pinnalle saapuvasta auringon UV-säteilyn määrästä. Näin TROPOMI jatkaa historiallista globaalia UV-aikasarjaa, joka sai alkunsa NASAn vuonna 1978 aloittamista TOMS-mittauksista ja on jatkunut tähän päivään asti Ilmatieteen laitoksen, KNMI:n (Hollannin ilmatieteen laitos) ja NASAn yhteistyönä tehdyillä OMI-mittauksilla. TROPOMI-mittauksista saadaan UV-säteilytietoa tarkemmalla maantieteellisellä erottelukyvyllä kuin aiemmista satelliiteista.

Maan pinnalle saapuvasta UV-säteilystä tarvitaan tietoa, koska se vaikuttaa ihmisen terveyteen, kasvien toimintaan, materiaalien vanhenemiseen ja ilmakehän kemiaan.

Ilmatieteen laitos tulee hyödyntämään TROPOMI mittauksia ilmansaasteista ja metaanista tutkimuksessa ja yhteiskunnallisissa sovelluksissa kuten ilmanlaadun, päästöjen ja tulivuoripurkausten seurannassa.

Sentinel 5P on osa Copernicus kaukokartoitusohjelmaa

Sentinel 5P -satelliitti on osa Euroopan unionin Copernicus-kaukokartoitusohjelman satelliittilaivastoa, jonka satelliitteja kutsutaan Sentineleiksi. Satelliitti tulee lentämään muodostelmassa NASAn Suomi-NPP -nimisen satelliitin kanssa noin 800 km korkeudella. Näin mittausten välistä synergiaa voidaan parhaiten hyödyntää.  Satelliitilta kuluu noin sata minuuttia yhteen kierrokseen maapallon ympäri.  Sentinel-5P -satelliitti painaa noin 820 kg, josta TROPOMIn osuus on 220 kg. Satelliitin oletettu toiminta-aika on seitsemän vuotta, mutta sen toivotaan toimivan huomattavasti pidempään.

Lisätietoja:

Satelliitin laukaisua Euroopan avaruuskeskuksessa Hollannissa seuraamassa tutkimusprofessori Johanna Tamminen, puh. 040 737 8733, johanna.tamminen@fmi.fi

Tutkimusprofessori Anders Lindfors, puh. 050 433 1055, anders.lindfors@fmi.fi

Tutkija Iolanda Ialongo, puh. 044 011 2140, iolanda.ialongo@fmi.fi

TROPOMI esittelyvideo:https://youtu.be/y2emQBzHcO4

TROPOMI verkkosivu: http://www.tropomi.eu