Tiedotearkisto: 2015

Tulvakeskus tiedottaa: Merivesi nousee ensi yönä paikoin korkealle

12.1.2015 13:02

Merivesi nousee tänään paikoin korkealle. Varoitus erittäin korkeasta merivedestä on voimassa lounaissaaristossa ja Selkämeren eteläosassa. Merenkurkussa, Selkämeren pohjoisosassa ja Suomenlahden länsiosassa merivesi nousee korkealle.

Kuva: Jukka Alavuo

Kuva: Jukka Alavuo

Tulvakeskus on antanut varoituksen korkeasta vedenkorkeudesta. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan +95cm ja +110cm välille tiistain 13.1. vastaisena yönä. Vedenkorkeus on Turussa korkeimmillaan iltayön aikana, Selkämerellä aamuyön tunteina. Tämän jälkeen vedenkorkeus lähtee laskuun ja palautuu noin lähtötasolleen +40cm ja +50cm tienoille.

Matalapaine liikkuu Selkämeren yli itään. Samalla kova etelän ja lännen välinen tuuli nostaa meriveden korkealle etenkin Saaristomerellä ja Selkämeren eteläosassa. Lähellä rantaviivaa  vesi voi tulvia yksittäisiin rakennuksiin ja satamissa voi aiheutua liikenteelle ongelmia. "Esimerkiksi Turussa merivesi on ollut yli metrin keskivettä korkeammalla viimeksi tammikuussa 2007, jolloin vesi oli korkeimmillaan 113 cm. Kaikkien aikojen ennätys Turussa on vuoden 2005 130 cm", toteaa Ilmatieteen laitoksen meripäivystäjä Anni Montonen.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Meriveden korkeusvaroitukset on suunnattu rannikon väestölle, pelastuslaitoksille ja meriliikenteelle, jotta he voivat varautua merivedenkorkeuden muutoksiin.

Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti -150 ja +200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset. Vuorovesi, sademäärä, jokien virtaamat tai valtameren pinnan nousu vaikuttavat Itämeren vedenkorkeuteen muutamien päivien aikajaksolla vain vähän.

Meriveden korkeushavainnoista ja -ennusteista on hyötyä erityisesti rannikolla asuvalle väestölle, pelastuslaitoksille ja meriliikenteelle. Ennusteet parantavat oleellisesti mahdollisuutta varautua tulviin, mataliin merivedenkorkeuksiin tai vedenkorkeuden nopeisiin muutoksiin.

Tulvakeskus varoittaa erikseen, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt, aluekohtaisesti vaihtelevat varoitusrajat. Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Lisätietoja:

Anni Montonen, puh. 050 444 0404, anni.montonen@fmi.fi
Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tulvakeskus: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus
Tulvatilanne: www.ymparisto.fi/tulvatilanne