Tiedotearkisto: 2012

Kouvolassa otetaan käyttöön jalankulkijoille suunnattu liukkauspalvelu

27.2.2012 9:57

Jalankulkijoille suunnattu liukkauden varoituspalvelu otetaan käyttöön Kouvolassa tänään 27. helmikuuta. Käyttäjille maksuton palvelu on toiminnassa tämän kevättalven ja ensi talvikauden 2012 - 2013.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Tekstiviesteihin perustuva varoituspalvelu perustuu sään ennustamiseen. Palvelu ei pohjaudu vain havaintotietoihin, vaan varoitus liukkaista jalkakäytävistä lähetetään palvelun tilanneille jo ennen kuin tiet muuttuvat liukkaiksi. Palvelun pohjana on Ilmatieteen laitoksen jalankulkusäämalli, joka ottaa huomioon meteorologisen tilanteen, kuten lämpötilan, sateen ja auringon säteilyn. Varoitukset lähtevät palvelun tilanneille automaattisesti silloin, kun kulkuväylien on arvioitu olevan tai muuttuvan erittäin liukkaiksi.

Kouvolan kaupunki haluaa liukkaudesta varoittavalla palvelulla lisätä asukkaidensa tietoa Kouvolan jäsenyydestä Maailman terveysjärjestön (WHO) Turvallinen kunta -verkostossa. Verkoston ydinajatuksena on ehkäistä tapaturmia ja niistä aiheutuvia vammoja sekä vähentää niiden aiheuttamia kustannuksia kunnassa. Tavoitteena on asukkaille turvallinen Kouvola.

Palvelulla pyritään ehkäisemään liukastumis- ja kaatumistapaturmia, joita Kouvolassa tapahtuu vuosittain noin 600. Näistä tapaturmista aiheutuvat vuotuiset kustannukset kaupungille ovat yli neljä miljoonaa euroa. Nämä luvut sisältävät kaikki tapaturmat, jotka aiheutuvat liukastumisista tai kaatumisista, joista huomattava osa tapahtuu talviaikaisen liukastumisen seurauksena.

Palvelun voi tilata lähettämällä viestin:

jalankulku kouvola numeroon 16167

Oletuksena viestit lähetetään heti kun meteorologit tekevät varoitustekstin. Jos haluaa vastaanottaa viestejä esimerkiksi vain klo 9-21 niin voi lähettää viestin:

jalankulku kouvola 9 21

Tällöin palvelu lähettää esim. klo 6 tehtävän varoituksen vasta klo 9 kännykkään.

Palvelun voi lopettaa lähettämällä viestin:

jalankulku sulje

numeroon 16167

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos: Myyntipäällikkö Elina Poijärvi, puh. 050 5942 962, elina.poijarvi@fmi.fi
Kouvola: riskienhallintapäällikkö Ritva Kiiski, puh. 020 615 8320,ritva.kiiski@kouvola.fi

Start-keskuksen päällikkö Ilona Nurmi-Lüthje, puh. 020 615 7424,
ilona.nurmi-luthje@kouvola.fi