Tiedote 3.2.2015

Suomesta apua tulvatuhoista kärsineille Balkanin maille

Suomi tukee Serbian ja Bosnia ja Hertsegovinan tulvissa tuhoutuneiden mittausverkkojen jälleenrakentamista. Ilmatieteen laitos toimii projektin koordinaattorina.
Kuva: Igor Kovacic

Toukokuussa 2014 Serbiassa, Bosnia ja Hertsegovinassa ja Kroatiassa koettiin tuhoisimmat tulvat yli sataan vuoteen. Tulvissa kuoli 79 ihmistä, kymmenet tuhannet menettivät kotinsa ja vahingot elinkeinoille ja infrastruktuurille olivat valtavia. Kaikkiaan tuhojen suuruus mitataan miljardeissa euroissa ja tulvien vaikutukset tulevat näkymään pitkään maiden taloudessa.

Tulvat saivat alkunsa epätavallisen rankoista sateista Länsi-Balkanilla toukokuussa 2014. Mitatut sademäärät olivat useilla alueilla korkeampia kuin koskaan mittaushistorian aikana. Rankkasateiden seurauksena useat joet tulvivat peittäen alleen kaupunkeja, kyliä ja maaseutua. Maiden ilmatieteelliset laitokset antoivat varoituksia rankkasateista ja tulvista, joiden on arvioitu vähentäneen henkilövahinkoja.

Havaintoverkostot jälleenrakennetaan ja modernisoidaan

Tulvien seurauksena myös maiden sää- ja hydrologiset havaintoverkot kärsivät merkittäviä vahinkoja. Useat mittausasemat tulvineiden jokien varsilla tuhoutuivat osittain tai kokonaan. Ulkoministeriö on myöntänyt 400 000 euroa Serbian ja Bosnia ja Hertsegovinan mittausverkkojen jälleenrakentamiseen ja modernisointiin sekä maiden ilmatieteen laitosten tulvavaroituspalvelujen kehittämiseen.

Myönnetyn tuen avulla maille tullaan hankkimaan uusia sääasemia ja sademäärän mittausasemia, hydrologisia asemia ja laitteistoa jokien virtaaman mittaukseen. Lisäksi maiden ilmatieteenlaitoksia tuetaan sääennustuspalvelujen kehittämisessä ja havainto- ja varoitustiedon jakamisessa alueellisesti. Tämä Suomen ulkoministeriön ja IL:n hanke tukee muita, laajempia Maailmanpankin ja EU:n puitteissa toteutettavia Balkanin alueen luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämiseen tähtääviä hankkeita.

Ilmatieteen laitos kehittänyt luonnononnettomuuksiin varautumista

Projektin koordinaattorina toimii Suomen Ilmatieteen laitos. Ilmatieteen laitoksella on aikaisempaa kokemusta työskentelystä Länsi-Balkanilla. Ilmatieteen laitos on toiminut koordinaattorin roolissa myös äskettäin loppuneessa EU-rahoitteisessa projektissa, jossa vahvistettiin kansallista ja alueellista luonnononnettomuuksien riskien hallintaa sekä meteorologisia ja hydrologisia palveluita Länsi-Balkanin alueella ja Turkissa.

Projekti toteutettiin yhteistyössä YK:n Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) ja Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n ja kansallisten viranomaisten kanssa. Projektin avainalueita olivat alueellisen verkoston ja koordinoinnin rakentaminen ja lisääminen, rajat ylittävän yhteistyön vahvistaminen ja hydro-meteorologisten riskien ennustamista ja varautumista parantavan kapasiteetin lisääminen.

Projektin aikana suunniteltiin Länsi-Balkanille alueellinen sään ennakkovaroitusjärjestelmä, joka toteutuessaan parantaisi merkittävästi maiden mahdollisuuksia varautua sään aiheuttamiin ääriolosuhteisiin.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Sari Lappi, puh. 050 919 5463, sari.lappi@fmi.fiYksikön päällikkö Harri Pietarila, puh. 050 337 8224, harri.pietarila@fmi.fi