Tiedotearkisto: 2013

Jäätilanne Itämerellä keskimääräinen

9.1.2013 7:20

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelun mukaan jäätilanne vastaa tällä hetkellä melko hyvin ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

Kuva: Ilkka Lastumäki

Kuva: Ilkka Lastumäki

Jääpalvelun päätehtävä talvikaudella on ajantasaisen jäätiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin.

Jäätilanne vastaa tällä hetkellä melko hyvin ajankohdan keskimääräistä tilannetta. Kaikilla Suomen rannikkoalueilla on saaristossa kiintojäätä. – Eteläisillä ja läntisillä rannikkoalueilla kiintojää on vielä ohutta, muutamasta sentistä reiluun vaaksaan, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio. Perämeren eteläosissa kiintojää on 10 - 30 cm paksua ja Perämeren pohjoisosissa 25 - 45 cm paksua.

Kiintojään ulkopuolella on ohutta ajojäätä ja uutta jäätä. Perämeren pohjoisosassa ulappa-alueilla Raahen leveysasteen pohjoispuolella on 15 - 35 cm paksua pääasiassa hyvin tiheää ajojäätä, joka on paikoin päällekkäin ajautunutta tai ahtautunutta.

–Merenkurkussa on ohutta ajojäätä ja sen takia ruotsalainen jäänmurtaja ALE varmistaa siellä liikennettä, kertoo Vainio. Perämerellä on kaikkiaan neljä jäänmurtajaa, kaksi suomalaista ja kaksi ruotsalaista turvaamassa merenkulun sujuvuutta. Lisäksi jäänmurtaja VOIMA avustaa tarvittaessa itäisen Suomenlahden satamien liikennettä.

Meren jäälle ei menemistä Etelä-Suomessa

–Sään lauhtuminen ja räntä- tai vesisade eteläisillä merialueilla tekee muutenkin ohuella jäällä liikkumisesta epävarmaa enkä suosittele merijäälle menemistä, varoittaa Vainio.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi
Jääpalvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne