Tiedote 13.2.2013

Argo-poiju esillä Venemessuilla

Ilmatieteen laitos on mukana muiden viranomaisten kanssa parhaillaan käynnissä olevilla Venemessuilla. Osaston (3a29) teemana on tänä vuonna vedenalainen maailma.
Kuva: Petra Roiha

Argo-poijun tuottamia mittaustuloksia on hyödynnetty merentutkimuksessa ja merellisten palveluiden tuottamisessa. Merenalaista Argo-poiju ja sen toiminta on parhaillaan esillä Venemessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Argo-poiju on vapaasti meressä ajelehtiva mittalaite, joka pystyy säätelemään itsenäisesti mittaussyvyyttään. Pääasiallisesti Argo-poijuja on käytetty valtamerten tutkimuksessa. Tälläkin hetkellä maailman valtamerillä seilaa yli 3000 poijua. Poijuja kehitetään jatkuvasti ja uusimpiin on lisätty joitakin biogeokemiallisia antureita.

Ilmatieteen laitoksella on kahdeksan poijua, joista kuusi tekee mittauksia Grönlannin merellä. Ilmatieteen laitos on ensimmäisenä käyttänyt poijua myös Itämeren alueella. Selkämerellä viime kesänä mittauksia tehnyt poiju, APE1, on erityisesti muokattu toimimaan vähäsuolaisilla ja matalilla merialueilla Selkämerellä ja Perämerellä. Itämeren keskisyvyys on vain noin 54 m, joten tämä edellyttää poijun sukellussyvyyden säätämistä pohjan syvyyden mukaan useammin kuin valtamerillä, joiden syvyys on useita kilometrejä. Itämerellä muita haasteita ovat vähäinen suolaisuus, rannikon läheisyys ja jää.

Poijussa on lämpötila-, suolaisuus- ja paineanturit sekä kaksisuuntainen Iridium-satelliittiyhteys, jonka avulla se lähettää dataa Ilmatieteen laitokselle ja sille voidaan antaa komentoja. Poiju painaa noin 25 kiloa ja se on noin 130 cm korkea.

Vuoden 2012 mittaukset Selkämerellä

Poiju laskettiin vesille 17. toukokuuta Selkämerelle Porin merivartijoiden avulla. Poijun missio kesti 202 päivää ja se nostettiin Rauman edustalta 5. joulukuuta Turun vartiolentueen pintapelastajien avustuksella. Suurimman osan ajasta poiju teki mittauksia Suomen aluevesillä. Poiju teki mittauksia luotettavasti myös hankalissa sääolosuhteissa. Datasta voidaan tarkastella esimerkiksi marraskuun lopun Antti-myrskyn vaikutuksia meren pinnan alla.

Poijun sukellussyvyys vaihteli noin 85 metristä 25 metriin. Mittausjaksolla poiju nousi pintaan kerran vuorokaudessa mittaamaan suolaisuus- ja lämpötilaprofiilit vesipatsaasta ja lähettämään ne satelliitin kautta vastaanottajalle.

Lisätietoja:

Petra Roiha, petra.roiha@fmi.fiTero Purokoski, tero.purokoski@fmi.fi

Poijujen havainnot ovat kaikkien saatavilla kansainvälisessä Argo-tietokannassa http://www.coriolis.eu.org/