Tiedotearkisto: 2015

Pääsiäistä vietetään epävakaassa säässä

1.4.2015 13:48

Etelästä yltää Suomeen pääsiäiseksi laajahko matalapaineen alue, joka pysyy lähes paikallaan. Matalapaine pitää sään epävakaana sunnuntaihin asti suuressa osassa maata. Lämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskimääräisiä arvoja.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 1.4. tekemän ennusteen mukaan pitkänperjantain aamuna lunta satelee ajoittain koko maassa. Enimmät sateet painottuvat maan kaakkois- ja itäosaan. Päivällä sateen olomuoto voi muuttua rännäksi ja jopa vedeksi. Lauantaina sateet painottuvat maan etelä- ja keskiosaan ja idän ja pohjoisen välinen tuuli voimistuu. Lumi- ja räntäsateiden yhteydessä kohtalainen tai navakka idänpuoleinen tuuli tuntuneekin varsin kylmältä. Lämpötila jää päivällä sateessa vain niukasti plussalle, öisin on kylmempää ja sateet ovat enimmäkseen lunta.

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä eli sunnuntaina sää on edelleen melko pilvistä ja lumi-/räntäsateita tulee ajoittain. Toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina korkeapaine todennäköisesti vahvistuu maahamme pohjoisesta alkaen, jolloin sää voisi olla päivällä aurinkoista ja vähän lämpimämpää. Päivälämpötilat ovat sunnuntaihin asti noin +1…+6 astetta, maanantaina +5…10 astetta, tosin pohjoisessa voi olla kylmempää.  Yölämpötilat ovat enimmäkseen -5…+1 astetta.

Pääsiäisen liikenteessä otettava huomioon liukkaus

Ilmatieteen laitos muistuttaa varovaisuudesta pääsiäisen ajan liikenteessä. "Tiet voivat olla liukkaita suolaamattomilla teillä auringon laskettua tienpintojen jäätymisen vuoksi, korostaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle. "Aamuisin tiet voivat olla paikoin myös lumisia. Iltapäivällä ajokeli pysyy sangen hyvänä auringon säteilyn lämmittäessä tummia tienpintoja."

Pääsiäisen tienoon sää vaihtelevaa

Tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat huhtikuun alussa tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa +5 asteen molemmin puolin, pohjoisessa 0…+4 astetta. Öisin on vielä etelässäkin yleensä aste tai pari pakkasta. Lapissa yölämpötilat vaihtelevat keskimäärin 5 ja 8 pakkasasteen välillä.
Kevätsää on kuitenkin hyvin vaihtelevaa: ylimmillään huhtikuun ensimmäisellä viikolla lämpötilat ovat kohonneet 15 asteen tuntumaan. Toisaalta yli 30 asteen pakkasiakin on Lapissa mitattu vielä huhtikuun alussa.
Viimeksi pääsiäistä vietettiin huhtikuun alussa kolme vuotta sitten vuonna 2012, ja silloin oli tavanomaista kylmempää.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Sadetutka: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet

Pääsiäisen säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/paasiainen