Tiedote 16.4.2013

Talvikausi 2013 ennätyksellisen luminen pohjoisella pallonpuoliskolla

Vuosina 2010 ja 2012 talvi oli puolestaan ennätyksellisen vähäluminen. Lumimassan lisääntyneitä vuosivaihteluita seurataan uudella GCW/FMI SWE Tracker -seurantatyökalulla.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen GlobSnow-tuotteesta kehitetty SWE Tracker seuraa pohjoisen pallonpuoliskon lumimassaa ja asettaa sen klimatologiseen kontekstiin vertaamalla tämän hetken tilaa suhteessa satelliiteista kerättyyn 30-vuotiseen aikasarjaan. Lumimassalla tarkoitetaan koko pohjoisen pallonpuoliskon yhteenlaskettua lumen massaa ilman vuoristojen, jäätiköiden ja Grönlannin lumi- ja jääpeitteitä. Työkalu on juuri saatu esioperatiiviseen tuotantoon ja julkaistu Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n Global Cryosphere Watch (GCW) -verkkosivulla. Työkalu on suunnattu medialle, yleisölle ja päätöksentekijöille helposti ymmärrettäväksi indikaattoriksi pohjoisen pallonpuoliskon yleisen lumitilanteen seurantaan.

Ilmatieteen laitoksen Arktisen tutkimuksen yksikkö on aktiivisesti osallistunut WMO:n Global Cryosphere Watch -ohjelman kehittämiseen.

Peräkkäisinä vuosina ennätyksellisen vähälumisia ja runsaslumisia talvia

Vuoden 2013 talvi on ollut reilusti keskimääräistä runsaslumisempi pohjoisella pallonpuoliskolla. Helmikuu ja maaliskuu ovat olleet mittaushistorian lumisimmat, ja tammikuukin oli keskimääräistä runsaslumisempi. Nämä havainnot nousivat esille SWE Tracker -seurantatyökalun käyttöönoton myötä. Nyt käyttöönotettu työkalu on esioperatiivisessa testikäytössä, ja yksittäisten päivien katkokset laskennassa ovat mahdollisia.

Lumimassat ovat vaihdelleet viime vuosina pohjoisella pallonpuoliskolla runsaasti talvikaudesta riippuen. Vuonna 2010 mitattiin siihenastisen mittaushistorian vähälumisimmat maaliskuu ja huhtikuu, sekä toisiksi vähälumisimmat tammikuu ja helmikuu. Niin ikään vuonna 2012 mitattiin 30-vuotisen mittaushistorian vähälumisimmat tammikuu ja helmikuu, vaikkakin maalis- ja huhtikuu olivat vain hieman keskimääräistä vähälumisempia. Vuosi 2011 oli lumimäärältään keskimääräinen tai hieman keskimääräistä runsaslumisempi.

Lumimassan vaihtelut näyttävät olleen viime aikoina lisääntymään päin – peräkkäisien vuosien aikana on koettu sekä mittaushistorian vähälumisimpia talvia (2010 ja 2012) että ennätysluminen talvi helmi-maaliskuun lumimaksimin aikaan (2013).

Lisätietoja:

Erikoistutkija, TkT Kari Luojus, puh. 040 505 8417, kari.luojus@fmi.fi

Professori Jouni Pulliainen, puh. 050 589 5821, jouni.pulliainen@fmi.fi

Tutkija Matias Takala, puh. 040 527 9778, matias.takala@fmi.fi

http://globalcryospherewatch.org/state