Tiedotearkisto: 2013

Viikonlopun juhlintaa sävyttävät sade- ja ukkoskuurot

31.5.2013 13:56

Sää on viikonloppuna kesäisen lämmin ja osin aurinkoinen. Sade- ja ukkoskuuroja esiintyy kuitenkin paikoin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

[Päivitetty 31.5.] Ilmatieteen laitoksen 31. toukokuuta tekemän ennusteen mukaan sää on lakkiaislauantaina etenkin maan itä- ja pohjoisosassa aurinkoinen ja lämmin. Maan länsiosassa sekä paikoin myös Länsi-Lapissa on ajoittain pilvisempää ja sade- tai ukkoskuuroja esiintyy paikoin. Sunnuntaina kesäisen lämmin ja aurinkoinen sää jatkuu suuressa osassa maata, mutta sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä etenkin länsirannikolla sekä Länsi-Lapissa.

Lämpötila on päivisin ylimmillään 22…28 astetta, mutta sateisilla alueilla lämpötila laskee hieman alle 20 asteen. Myös yöt ovat melko lämpimiä ja lämpötila on alimmillaan 10…15 astetta.

Toukokuun loppu ollut tavallista lämpimämpi

Viime päivinä on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpää, ja terminen kesä on alkanut koko maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Lämpötila on kohonnut tähän mennessä hellelukemiin seitsemänä päivänä.. Hellettä on mitattu Lappia myöten, mikä on toukokuussa harvinaista.

Koko maan korkein mitattu lämpötila on tähän mennessä 27,3 astetta, ja se on mitattu Porissa 17. päivänä. Sama lämpötila mitattiin Oulussa, Rovaniemellä ja Ylitorniolla 29. toukokuuta. Maan pohjoisosassa sää on muuttunut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimäksi, ja eräillä havaintoasemilla lämpötila ylitti eilen edellisen toukokuun lämpöennätyksen. Viimeksi hyvin lämmin toukokuu on koettu kolme vuotta sitten vuonna 2010.

Lisätietoja:

Kesän säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2013
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)