Tiedotearkisto: 2014

Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä ja ukkoskuuroista

30.7.2014 17:03

[Päivitetty 29.7.] Lähipäivinä on odotettavissa tukalaa hellettä ja voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.

Kuva: Asko Hämäläinen

Kuva: Asko Hämäläinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivien aikana on odotettavissa paikoin tukalaa hellettä. "Tukalasta helteestä varoitetaan, kun päivän maksimilämpöitila +27 astetta ja minimilämpötila 14 astetta ja erittäin tukalasta helteestä varoitettaessa päivän maksimilämpötilan tulee olla +30 asetetta ja minimilämpötilan 18 astetta", kertoo Sää- ja turvallisuus yksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen.

Lähipäivinä varsinkin maan etelä- ja keskiosassa vallitsee otolliset olosuhteet myös voimakkaiden ukkosten kehittymiselle. Ukkoskuuroihin voi liittyä paikoin rankkasadetta, ukkospuuskia ja mahdollisesti suuriakin rakeita. Ukkoskuurojen liikettä voi seurata täällä: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet/suomi

Heinäkuussa jo keskimääräistä enemmän hellepäiviä

Korkein mitattu lämpötila on 32,5 astetta, ja se on mitattu Kouvolan Utissa 26. heinäkuuta. Hellepäiviä on ollut heinäkuussa tämä päivä mukaanlukien 24 kpl. Heinäkuun kuudennesta päivästä alkaen on olllut hellettä joka päivä. Havaintoasemista eniten hellepäiviä on ollut Rovaniemen rautatieasemalla, jossa niitä on ollut 20. Kaikkein eniten hellepäiviä oli heinäkuussa vuonna 2010, jolloin niitä oli 30.

Helle voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille. Hellevaroitukset otettiin käyttöön Ilmatieteen laitoksella keväällä 2011. Helteestä varoittamisella pyritään vähentämään helteen aiheuttamia terveysvaikutuksia etenkin riskiryhmille.

Lisätietoa:

Sää- ja turvallisuus -yksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen, puh. 050 340 7389

Kaikki voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Säätutkakuvat sadealueista: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet/suomi
Lisätietoa hellevaroituksesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)