Tiedote 14.7.2015

Ilmatieteen laitoksen käyttöön uutta merentutkimusteknologiaa

Ilmatieteen laitos on tilannut merentutkimukseen vedenalaisen liitimen eli gliderin, joka on varustettu monitieteellisin anturein. Liitimen avulla Ilmatieteen laitos monipuolistaa merellistä tiedonkeruutaan. Liidin on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa Itämeren tulevaisuuden entistä tarkempaan arviointiin.

Liitimen hankinta on suomalaisen merentutkimuksen uusin askel nykyaikaisimman automaattisen teknologian käytössä. Kyseessä on miehittämätön satelliittiohjattava laite, joka etenee paino- ja nostevoimia käyttäen etukäteen ohjelmoitua reittiä pinnan ja pohjan väliä edestakaisin jatkuvasti sukeltaen. Liidin kerää tietoa koko vesipatsaasta.

Tietoa ilmastonmuutoksesta ja ravinnekuormituksen vaikutuksista

Ilmatieteen laitoksen liitimeen tulee antureita, jotka mittaavat veden lämpötilan ja suolaisuuden lisäksi veden happipitoisuutta, klorofyllin määrää, sameutta sekä orgaanisten hiiliyhdisteiden (CDOM) määrää. Liidin varustetaan myös operointia tehostavalla potkurilla.

"Liitimen avulla saamme jatkossa uutta mittaustietoa esimerkiksi meren sekoittumisprosesseista ja pohjanläheisestä happitilanteesta. Mittaukset auttavat tutkijoita ymmärtämään ja ennakoimaan ilmaston muutoksen ja ravinnekuormituksen vaikutuksia Itämereen", kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pekka Alenius.

Liidintä on jo testattu Itämerellä

Ilmatieteen laitos on jo tutustunut liitimen käyttöön EU:n rahoittamassa tutkimusinfrastruktuurihankkeessa Gliders for Research, Ocean Observation and Management (GROOM). Projektissa kehitettiin eurooppalaista miehittämättömiin, vedenalaisiin liitimiin perustuvaa merentutkimus ja –seurantainfrastruktuuria. Hankkeeseen sisältyi liitimen testaaminen Itämerellä.

"Testi toteutettiin yhdessä espanjalaisten kollegoiden kanssa Selkämerellä ja Saaristomerellä syksyllä 2013, jolloin valtamerikäyttöön suunnitellun liitimen havaittiin soveltuvan hyvin myös Itämeren mataliin murtovesiin", erikoissuunnittelija Kimmo Tikka selittää.

Slocum-liidin Selkämerellä 2013:

Tositoimiin ensi keväänä

Ilmatieteen laitoksen käyttöön tulee mataliin vesiin suunniteltu Slocum G2 -liidin, jonka toimittaa yhdysvaltalainen Teledyne Webb Research –yhtiö. Hankinnan rahoittavat Suomen Akatemia ja Ilmatieteen laitos yhdessä osana suomalaisen merentutkimusinfrastruktuurin FINMARIn investointiohjelmaa.

Liitimen on määrä saapua syksyllä 2015 ja ensimmäiset tutkimushankkeet sillä toteutetaan keväällä 2016. Laite on suunniteltu toimimaan erittäin energiatehokkaasti siten, että yhdellä paristolla voidaan Itämerellä toteuttaa jopa kuukauden mittainen tutkimussukellus.

Lisätietoa

Erikoissuunnittelija Kimmo Tikka, kimmo.tikka@ilmatieteenlaitos.fi, puh. 050 439 2886Erikoistutkija Pekka Alenius, pekka.alenius@ilmatieteenlaitos.fi, puh. 050 439 2887