Tiedotearkisto: 2000

Juhannuksena sää on kesäinen koko maassa

20.6.2000 12:00

Kesäkuun koleimmat säät olivat viime viikonloppuna. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksen säästä ennustetaan kuitenkin miellyttävän kesäistä, tosin myös sade- ja ukkoskuuroja esiintyy varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa. Juhannusaattona maan itäosassa voi olla hellettä.

Juhannuspyhinä lämpötilat ovat tiistaina laaditun ennusteen mukaan 20 asteen vaiheilla lähes koko maassa. Maan itäosissa lämmintä on edelleen yli 20 astetta, maan länsiosassa ja Pohjois-Lapissa lämpötila jää hieman 20 asteen alapuolelle. Paikalliset ukkoskuurot viilentävät ilmaa joksikin aikaa myös maan itäosissa.

Viime vuonna juhannus oli 1900-luvun helteisin. Sää oli jo aattona helteinen maan etelä- ja itäosassa, kun taas maan länsi- ja pohjoisosassa oli aattona 15 - 20 astetta. Juhannuspyhä oli yksi viime kesän kuumimmista päivistä. Utissa ja Lappeenrannassa mitattiin 32 astetta ja aina Lapin läänin eteläreunaa myöten oli laajasti 30 asteen lämpötiloja. Voimakkaat ukonilmat ja puuskaiset tuulet sävyttivät kuitenkin pyhäsäätä laajasti maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa ja länsirannikolla oli hieman viileämpää.

Juhannuksen sää tilastojen mukaan Keskikesä alkaa juhannuksena. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan keskimääräiset päivälämpötilat ovat silloin koko maassa 20...22 astetta ja öisin noin 10 astetta. Aurinko paistaa juhannuksena keskimäärin 10 tuntia päivässä. Sadetta saadaan juhannuspyhien aikana yleensä noin yhden millimetrin verran kahtena vuotena kolmesta. Suurimmat juhannuksen tienoon yhden päivän sateet ovat olleet 20 - 40 millimetriä. Tällaisia rankkasateita esiintyi muun muassa viime vuonna sekä vuosina 1981 ja 1988. Ilmatieteen laitoksen mukaan 1930-luvulla oli useita erityisen lämpimiä juhannuksia.

Myös ukonilmat kuuluvat helteiseen keskikesän säähän. Napapiirillä keskiyön aurinkoa voi ihailla pilvettömältä taivaalta keskimäärin joka kolmas vuosi. Usein aurinko näkyy pilvien lomasta jonkin aikaa keskiyön tunteina.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)
Lisätietoja sääennusteista: Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (17,90 mk/min+pvm)