Tiedotearkisto: 2000

Kesällä helteitä harvakseltaan, sadepäiviä paljon

1.9.2000 12:00


Kesä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpöoloiltaan varsin keskimääräinen koko maassa. Päivittäiset lämpötilat olivat hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Hellepäiviä oli maan etelä- ja keskiosassa alle puolet keskimääräisestä, yleisesti 3 - 7 kappaletta. Heinäkuussa oli Lapissa erityisen helteistä. Kesän korkein lämpötila 32,4 astetta mitattiin 19. heinäkuuta Inarin Sevettijärvellä. Sodankylässä oli kesällä yhdeksänä päivänä hellettä, samoin Ilomantsissa. Elokuun ainoa hellelukema, 25,1 astetta saavutettiin 5. päivänä niinikään Inarin Sevettijärvellä. Muualla maassa ei ollut elokuussa ainuttakaan
hellepäivää.

Sateita saatiin kesällä tavallista useampana päivänä, mutta laajoilla alueilla kertyneet sademäärät olivat lähellä keskimääräisiä. Sadepäiviä oli kesä- ja heinäkuussa tavallista enemmän. Sateisiin liittyi heinäkuussa erityisen usein ukkosia. Kesäkuussa oli eniten sadepäiviä Pohjois-Lapissa 27 kappaletta ja heinäkuussa 28 kappaletta Jokioisilla Hämeessä. Kesän suurimmat vuorokausisateet, 75 mm, mitattiin Lieksassa ja Savukoskella heinäkuun loppupuolella. Runsaita ukkoskuuroihin liittyneitä yli 40 mm:n vuorokausisateita mitattiin ainakin 30 paikkakunnalla eri puolilla maata.

Kolmen kesäkuukauden aikana kertyi paikoin runsaanpuoleisia sateita, 250 - 340 mm muun muassa Länsi-Uusimaalla, Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa. Suurin kesän sademäärä mitattiin Lahdessa, jossa kolmen kuukauden kertymä oli 342 mm. Lahden sateesta yli puolet, 189 mm, kertyi heinäkuussa. Suomessa kesän ennätyssateet ovat reilusti yli 400 mm. Näin suuria sateita oli paikoin kesällä 1998.

Kesän alussa laadittu vuodenaikaisennuste osui tällä kertaa kohdalleen

Lämpö- ja sadeolojen osalta kesän sää oli kesän alussa esitetyn vuodenaikaisennusteen kaltainen. Ilmatieteen laitos ei tämänkertaisesta hyvästä tuloksesta huolimatta vielä usko, että kaikki vuodenaikaisennusteen laatimiseen liittyvät tieteelliset ongelmat olisi ratkaistu, vaan tutkimusta ennusteen kehittämiseksi jatketaan edelleen.

Kesän sään erikoispiirteitä ukkoset, tuulet ja trombit

Kesäkuu päättyi rajuihin ukonilmoihin ja heinäkuussa ukkosia oli viimeistä viikkoa lukuunottamatta lähes päivittäin. Elokuussa ukkosia oli lähinnä kolmena päivänä. Tuolloin salamoitten kokonaismäärä oli 14 000 kappaletta, mikä oli hieman yli puolet keskiarvosta. Koko kesänä rekisteröitiin 106 000 salamaa, mikä oli vähän keskimääräistä enemmän.

Alkukesällä oli tuulista. Touko - heinäkuun aikana navakkatuulisia päiviä oli noin kaksinkertaisen määrä keskimääräiseen nähden. Heinäkuun 13. päivänä puhalsi Pohjois-Itämerellä ajankohtaansa, keskikesään nähden harvinainen myrsky. Tuolloin 10 minuutin keskituulen nopeuksi mitattiin Utössä 21 m/s. Elokuu oli tuulien suhteen kesän rauhallisin kuukausi.

Ukkosten yhteydessä esiintyi muutamina päivinä paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja. Ilmatieteen laitoksen keräämien tietojen mukaan trombit kaatoivat metsää ja aiheuttivat muuta vahinkoa 28. - 29. kesäkuuta varsinkin Hämeessä ja Pirkanmaalla. Heinäkuun 15. - 18. päivänä Pohjois-Suomessa riehui paikallisia pyörremyrskyjä. Suomenlahdella havaittiin harvinaisen lukuisia vesipatsastrombeja kahtena peräkkäisenä aamuna 8. ja 9. elokuuta.

Elokuussa kolme viikkoa matalapainetta

Matalapaineet hallitsivat säätä elokuun kolmen ensimmäisen viikon ajan. Ne tulivat sateineen maahamme lounaasta, kun aikaisemmin kesällä matalapaineet olivat tulleet kaakosta. Vasta elokuun viimeisellä viikolla, 25.8. alkaen, maahamme työntyi lounaasta kesän ensimmäinen pysyvä korkeapaine. Sen ansiosta sää oli aurinkoinen koko maassa.

Elokuussa oli tasaisen lämmintä. Päivälämpötilat vaihtelivat 20 asteen molemmin puolin ja yöt olivat myös lämpimiä. Elokuun keskilämpötilan poikkeamat pitkän ajan keskiarvosta olivat Ilmatieteen laitoksen mukaan vain 0,3 astetta keskimääräisen molemmin puolin. Kuukauden sademäärät vaihtelivat 40:stä reiluun 100 millimetriin. Lounais-Suomessa satoi keskimääräistä vähemmän. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa sadetta kertyi paikoin tavallista enemmän. Elokuun merkittävämmät ukkospäivät olivat 1. sekä 18. ja 19. elokuuta.

Lisätietoja kesäsään tilastoista
Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)

Lisätietoja vuodenaikaisennusteista
Meteorologisen tutkimuksen johtaja Mikko Alestalo, gsm 0500 615 468