Tiedotearkisto: 2000

Revontulia odotettavissa pitkin syksyä

20.9.2000 12:00

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 17. - 18. syyskuuta nähtiin Etelä-Suomen taivaalla kirkkaita revontulia. Revontuliloistoon liittyvä magneettinen myrsky havaittiin myös Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven geofysikaalisessa observatoriossa.

Tänä syksynä on odotettavissa lisää revontulia myös Etelä-Suomeen. Revontulien esiintymisessä on tiettyä toistumista, joiden avulla niitä voi osittain ennakoida. Tällaisia jaksoja ovat 27 ja 14 vuorokautta eli noin neljän tai kahden viikon välein voi odottaa revontuli-ilmiön uudistumista. Paras aika revontulien tähyilylle on myöhäisilta ja varhainen aamuyö.

Magneettisten myrskyjen ja revontulien runsas esiintyminen liittyy runsaisiin auringonpilkkuihin ja yleensä auringon säteilyaktiivisuuden muutoksiin. Revontulet ja niihin liittyvät magneettiset myrskyt aiheutuvat auringosta sinkoutuvista sähköisistä hiukkasista, joita lähtee auringosta runsaasti juuri pilkkumaksimin aikoihin. Elämme nyt auringonpilkkujen esiintymisen 11-vuotisen jaksollisuuden huippukautta, jolloin pilkkujen määrä auringossa on suurimmillaan. Aktiivinen kausi kestänee muutaman vuoden. Edellinen huippukausi oli vuonna 1989 ja minimi vuonna 1996.

Voimistuneesta auringon toiminnasta saatiin harvinainen näyte jo keväällä,
7. - 8. huhtikuuta, jolloin revontulia havaittiin aina Pohjois-Italiaa myöten. Heinäkuun 15. oli erittäin voimakas magneettinen myrsky, rajuin sitten vuoden 1991. Myrskyyn liittyviä revontulia nähtiin ja kuvattiin myös Suomessa, vaikka valoisa kesäyö haittasi revontulien näkyvyyttä. Etelä-Suomessa kirkkaita revontulia havaittiin myös ainakin 12. elokuuta.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna puh. (09) 1929 4649
Erikoistutkija Kirsti Kauristie puh. (09) 1929 4637