Tiedotearkisto: 2000

Radiotieteen päivät alkavat Helsingissä

20.9.2000 12:00

Suomen Radiotieteen Kansalliskomitea, joka on kansainvälisen kattojärjestön URSIn suomalainen alajärjestö, järjestää vuosittaiset Radiotieteen päivät 21. - 22. syyskuuta Helsingissä. Tänä vuonna järjestelyistä huolehtii Ilmatieteen laitoksen geofysiikan tutkimusyksikkö. Päivien avajaiset pidetään Säätytalossa torstaina 21.9. kello 9.30 ja sen jälkeen esitelmät Tieteiden Talossa.

Radiotieteen päivien pääaiheita ovat tänä vuonna tutkat, avaruussää, sähkömagneettinen teoria, luonnon sähkömagneettiset kentät ja langaton viestintä. Avajaisissa puhuu muun muassa professori, kansanedustaja
Martti Tiuri tietoyhteiskunnan tiedepolitiikasta ja tekniikan tohtori Heikki Huomo Nokiasta alustaa langattomasta Internetistä.

Radiotieteen päivillä pidetään yhteensä 42 varsinaista esitelmää. Tutkaistunnossa käsitellään sekä satelliitteihin sijoitettuja että maanpäällisiä tutkia. Yksi uutuus tällä alalla on Luostolle rakennettu uuden sukupolven säätutka, jossa sovelletaan Suomessa kehitettyä signaalinkäsittelymenetelmää.

Avaruussään tutkimukseen ja sovelluksiin liittyvä työ ovat voimakkaassa kasvussa kaikkialla maailmassa. Suomella on siinä tärkeä asema Euroopassa ja Ilmatieteen laitoksessa on aihepiiriin kuuluvaa tutkimusta tehty jo yli 20 vuotta. Avaruussäällä tarkoitetaan aurinkoperäisiä Maan lähiavaruuden sähkömagneettisia kenttiä ja hiukkaspurkauksia, joilla voi olla haittavaikutusta satelliitteihin, tietoliikenteeseen, GPS-satelliittipaikannukseen sekä maanpäällisiin sähköverkkoihin ja kaasuputkiin.

Luonnon sähkömagneettisilla kentillä tarkoitetaan lähinnä niitä maan pinnalla ja ilmakehässä havaittuja kenttiä, jotka eivät liity avaruussäähän. Voimakkaimmat niistä ovat salaman aiheuttamia. Yhden esitelmistä pitää Fingrid-yhtiön edustaja käsitellen sähköyhtiöiden ja Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaista yhteistyötä salamanpaikannuksessa.

Langattomassa viestinnässä on keskeisessä osassa matkapuhelintekniikka, joka on nykyään voimakas tutkimus- ja kehitysala. Sille on omistettu kaksi istuntoa. Sähkömagneettisen teorian aiheet koskettelevat lähinnä sähkömagneettisten kenttien vuorovaikutusta uudenlaisten väliaineiden ja niistä tehtyjen laitteiden kanssa.

Tilaisuuden päätteeksi myönnetään nuoren tutkijan palkinto alle 35-vuotiaalle, parhaaksi katsotun esitelmän pitäjälle.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Risto Pirjola, puh. (09) 1929 4652