Tiedotearkisto: 2000

Ennätyslämmin lokakuu päättyi lumisateisiin

1.11.2000 12:00

Ennätyslämmin sää jatkui lokakuussa yli kolmen viikon ajan koko maassa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lapissa sää oli lämpimin yli sataan vuoteen. Sää kylmeni vasta kuukauden lopussa ensin Lapissa ja viikonloppuna myös maan etelä- ja keskiosissa. Ensimmäiset lumisateet toivat talvisen kelin Lappiin 25. lokakuuta. Ajankohta on pari viikkoa keskimääräistä myöhäisempi. Lapissa siirryttiin täysin poikkeuksellisesti kesälämpötiloista talveen lokakuun aikana. Kuukauden lopussa kylmimmät yölämpötilat olivat Lapissa –14… -18 astetta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päättynyt lokakuu oli kolmanneksi lämpimin sataan vuoteen maan pohjoisosissa ja viidenneksi lämpimin maan etelä- ja keskiosissa. Viimeisten sadan vuoden aikana lämpimin lokakuu koko maassa oli vuonna 1961. Silloin terminen, eli lämpötilan avulla määritelty talvi alkoi Lapissa 9. marraskuuta, kun se nyt alkoi lumipyryn merkeissä 25. lokakuuta.

Lokakuun keskilämpötila oli 5 – 9 astetta maan etelä- ja keskiosissa sekä Oulun läänissä. Lapin läänissä lokakuun keskilämpötila oli 3 – 5 astetta. Siten koko kuukausi oli 3 – 4 astetta, Lapissa jopa yli 5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lapissa alkukuun keskilämpötila poikkesi enimmillään yli 8 astetta ajankohdan vertailuarvoista.

Ilmastotilastojen mukaan lokakuussa tuli monta uutta päivä- ja paikkakuntakohtaista lämpöennätystä, joita olivat muun muassa Porin 18,5, Lahden 17,8 ja Kuoreveden 16,9 astetta. Myös Lapissa päättyneen lokakuun huippulämmöt olivat 12 – 14 astetta. Kaikki yöt olivat poikkeuksellisen lämpimiä viimeistä viikkoa lukuunottamatta. Yölämpötilat olivat yleensä noin 10 astetta keskimääräisiä korkeammat. Öisin oli usein jopa ajankohdan keskimääräistä päivälämpötilaa lämpimämpää.

Lokakuussa oli runsaita sateita kahteen otteeseen. Kuukauden 12. ja 13. päivänä kertyi 10 - 30 mm vuorokausisateita. Loppukuun sateet alkoivat 22. päivänä. Kuukauden sadesummat vaihtelivat 50:stä yli 100 millimetriin. Nämä sademäärät olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Kuukauden lopussa pariin otteeseen maan etelä- ja keskiosiin satanut, paikoin paksukin lumipeite tuli 2 – 4 viikkoa tavanomaista aiemmin. Kuukausi päättyi erittäin lauhana maan eteläosissa. Merialueilla esiintyi paikoin myös myrskyjä. Lokakuun päättyessä maa oli valkoinen Pohjanmaan rannikkoseutuja lukuunottamatta maan keski- ja pohjoisosissa. Kuitenkin maan keskiosien lumet sulivat vähiin sään lämmettyä uudelleen.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+ppm)