Tiedote 2.1.2001

Tiedote - Sodankylän observatorion nimi muuttui Lapin ilmatieteelliseksi tutkimuskeskukseksi

Ilmatieteen laitoksen Sodankylän observatorion toiminnan monipuolistuessa Ilmatieteen laitos muutti 1. tammikuuta 2001 observatorion nimen Lapin ilmatieteelliseksi tutkimuskeskukseksi. Muutos auttaa myös välttämään nimisekaannusta samalla alueella toimivan, ylempää ilmakehää tutkivan Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion kanssa.

Toukokuussa Kitisen rannalle valmistuva Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen ja Sodankylän geofysiikan observatorion yhteinen uusi päärakennus mahdollistaa osaltaan uuden kehitysvaiheen.

Sodankylän observatorion pioneerityö Suomen otsonikerrostutkimuksessa on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Jatkossa tehostetaan entisestään kylmään ja pohjoiseen ilmanalaan liittyviä tutkimuksia sekä vahvistetaan tutkimus- ja kehityshenkilökuntaa. Kehitysohjelman tarkka määrittely tehdään lähikuukausina professori Esko Kyrön vetämässä työryhmässä.

Otsoni- ja UV-asioiden oheen uusiksi tutkimuskohteiksi tulee todennäköisesti muita globaalimuutosteemoja sekä kylmän ilmanalan mittaustekniikoihin liittyviä projekteja. Käytännön suunnitteluvaiheessa on monia kohteita, esimerkiksi UV-säteilyn vaikutuksia tutkiva UVIRC-keskus ja kaukokartoitussatelliittien maa-asemakeskus, joka olisi jatkoa tänä vuonna aloittavalle Fin-CoPAC satelliittidatakeskukselle. Lisäksi kehitetään tutkimusalustoimintaa, joka on toisten tutkimusorganisaatioiden tai vierailevien tutkijoiden projektien ja kenttäkokeiden teknistä tai tieteellistä tukemista maksullisena toimintana.

Osa hankkeista on omarahoitteisia, kuten viime vuonna rakennettu Luoston säätutkakin. Kaavaillun ohjelman täysimääräinen toteutuminen riippuu osin ulkopuolisen rahoituksen saatavuudesta. Joiltakin osin vaadittavat investoinnit ovat kalliita ja ohjelma kokonaisuudessaan edellyttää useiden uusien tutkijoiden ja asiantuntijoiden palkkaamista lähivuosina.

Sodankylän observatorion tutkimuspäällikkö Esko Kyrö nimitettiin vuoden alusta Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessoriksi. Professuuri keskittyy pohjoisuusteemoihin. Hän jatkaa myös tutkimuskeskuksen johtajana.

Lisätietoja:

Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus, tutkimusprofessori Esko Kyrö puhelin (016) 610 072, (040) 5527438, esko.kyro@fmi.fi