Tiedotearkisto: 2001

Uutta tietoa revontulien syntymekanismista

11.4.2001 12:00

Revontulet syntyvät kun magnetosfääristä tulevat varatut hiukkaset iskeytyvät ilmakehään. On myös jo kauan pidetty selvänä, että hiukkasia kiihdyttää sähkökenttä samaan tapaan kuin television kuvaputkessa. Tämän sähkökentän muodosta on saatu nyt uutta tarkempaa tietoa, ja sitä kautta päästään toivottavasti paremmin tutkimaan edelleen avoimena olevaa kysymystä: mikä aiheuttaa sähkökentän?

Uudet havainnot viittaavat siihen että yksittäisen revontulikaaren yläpuolella olevan sähkökentän potentiaaliin liittyvät tasa-arvokäyrät tai "korkeuskäyrät" eivät jatkukaan syvälle magnetosfääriin, kuten tähän asti on usein ajateltu. (kuva yllä)

Sen sijaan tasa-arvokäyrät sulkeutuvat jo alle neljän Maan säteen etäisyydellä Maan keskipisteestä eli alle 20 000 kilometrin korkeudella maan pinnasta. Kuvat on piirretty oikeaan mittakaavaan, mutta potentiaalirakenteen leveyttä on visualisoinnin helpottamiseksi liioiteltu. (kuva yllä)

Tutkimusta on tehty suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä. Tulokset pohjautuvat amerikkalaisten ja ruotsalaisten satelliittien
POLAR,
FAST ja
Freja mittauksiin sekä Ilmatieteen laitoksen magnetometri-, tutka- ja revontulikamera-aineistoon.

Lisätietoja:

vanhempi tutkija Pekka Janhunen,
puhelin (09) 1929 4635,
sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi