Tiedotearkisto: 2001

Salamapalvelu näyttää salamaniskupaikan ja voimakkuuden

7.5.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen salamanpaikanninjärjestelmän toimintaan perustuvasta salamapalvelusta voi katsella lähes reaaliaikaisesti salamatilannetta sekä koko maassa että alueellisesti. Salamapalvelu sisältää myös sadetutka-animaation, josta voi seurata sadealueiden liikkeitä ja voimakkuutta Suomessa ja lähialueilla. Salamapalvelu tarjoaa salamatietoa maantieteellisesti hyvinkin pieniltä alueilta sekä yleissilmäyksen koko Suomesta. Yksittäisen salaman tiedoista voi katsella muun muassa salamaniskupaikan koordinaatteja, aikaa ja voimakkuutta.

Ilmatieteen laitos tarjoaa salamapalvelua salamakautena huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Palvelun avulla voi ennakoida ukonilman lähestymisen ja varautua salamointiin. Salamapalvelu on osa Internetin kautta toimivaa Ilmanet-palvelua.

Ilmatieteen laitoksen salamapalvelusta on hyötyä yrityksissä, jotka tekevät esimerkiksi mastojen ja verkkojen ylläpitotöitä, tai jotka ukkosella siirtyvät valtakunnan sähköverkosta omaan varavoiman käyttöön. Sähköverkoissa vikapaikannus nopeutuu, kun salaman tarkka iskupaikka on tiedossa. Palvelua voi kokeilla kahden viikon ajan veloituksetta toukokuussa 2001.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Timo Laine, (09) 1929 3131, Timo Laine