Tiedotearkisto: 2001

Lämpimästi alkanut toukokuu päättyi koleana

1.6.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun kymmenen ensimmäisen päivän aikana sää oli ajankohtaan nähden harvinaisen lämmin koko maassa. Kaikkein lämpimintä oli 8. - 9. toukokuuta, jolloin maan etelä- ja itäosissa oli päivällä 20…24 astetta. Lämpimintä toukokuussa oli Ruotsinpyhtäällä Itä-Uudellamaalla, jossa mitattiin hellelukemat 25,3 astetta. Myös maan länsi- ja pohjoisosissa alkukuu oli hyvin keväinen ja ajankohtaan nähden tavallista lämpimämpi. Kuukauden keskivaiheilla lämpötilat olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja maan etelä- ja keskiosissa. Pohjois-Suomeen ulottui vielä toinen lämpöaalto 17. päivän tienoilla.

Kolea sää alkoi toukokuun 19. päivänä Lapissa. Kylmä pohjoinen ilmavirtaus levisi navakan puuskaisen tuulen myötä 20. päivänä koko maahan. Loppukuussa yöt olivat hyvin kylmiä, hallaöitä oli useita koko maassa. Alimmat hallalukemat olivat -6 asteen paikkeilla. Koleimpina päivinä päivälämpötilat olivat koko maassa vain +4 ja +8 asteen välillä, jolloin ne olivat 6…8 astetta ajankohdan keskiarvoja alempia. Koko toukokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 7…10 ja maan pohjoisosassa 3…6 astetta. Siten se oli koko maassa vain vähän, noin yhden asteen vertailukauden 1961-90 keskiarvoa alempi.

Toukokuussa satoi huomattavan vähän etelä- ja lounaisrannikon maakunnissa sekä paikoin Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa. Myös Lapin läänin koillisosissa sademäärät jäivät pieniksi. Sademäärät olivat näillä alueilla yleisesti alle 30 mm. Siten lounaisrannikolla ja Pohjois-Lapissa oli jopa hyvin kuivaa. Runsaita toukokuun sateita saatiin sen sijaan Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla laajalla vyöhykkeellä, missä sademäärät olivat yleisesti 50 -70 mm. Ne vastaavat 1,5 - 2-kertaisia määriä keskiarvoihin nähden.

Lapissa talven yhtenäinen lumipeite suli pois alkukuun lämpimien säiden aikana reilun viikon keskimääräistä aikaisemmin, ja maa oli kaikkialla paljas jo 10.5. Loppukuun kolea sää toi lumipeitteen vielä pari kertaa, 23.5. ja 27.5, uudelleen Länsi- ja Luoteis-Lappiin.

Toukokuun loppupuolella on neljänä vuotena 1990 -luvulla ollut vähintään yhtä koleaa kuin nyt maan keski- ja pohjoisosissa. Koko maassa kolein toukokuun loppupuoli oli vuonna 1980. Tuolloinkin koleus kesti yli viikon ajan, mutta jo kesäkuun alkupäivinä oli hellettä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, Ilmastopalvelu puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min +ppm)
Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (17,90 mk/min+pvm)