Tiedotearkisto: 2001

Heinäkuu oli helteinen ja kostea

1.8.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuussa oli 8 - 16 hellepäivää maan etelä- ja keskiosissa. Hellepäiviä oli kaksin, paikoin jopa kolminkertainen määrä pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Maan pohjoisosissa sen sijaan helteitä oli niukasti, vain yhdestä kolmeen päivään. Ainoastaan Oulussa oli kuusi hellepäivää. Rannikkoseuduilla yli 25 asteen lämpötiloja oli vähemmän kuin sisämaassa. Kulunutta kuuta helteisempi heinäkuu oli viimeksi vuonna 1994, jolloin oli muun muassa Turussa 21 ja Utissa 20 hellepäivää.

Tämän vuoden heinäkuun erikoisuus oli suuri ilman suhteellinen kosteus. Siitä johtuen yöt olivat hellejaksoina nihkeän lämpimiä. Ilman kosteus oli kuukauden kolmannella viikolla ennätyksellisen suuri varsinkin maan itäosissa. Kun keskikesällä iltapäivällä ilman suhteellinen kosteus on 80 prosentin vaiheilla 22 - 23 asteen lämpötilassa usean päivän ajan, on kyse poikkeuksellisesta säästä meidän ilmastossamme. Vastaava säätilanne oli viimeksi kesällä 1988.

Heinäkuun lämpimin jakso oli maan länsi- ja pohjoisosissa kuukauden 9. päivän tienoilla. Maan kaakkois- ja itäosissa oli taas runsaasti yli 30 asteen helteitä 18. päivän tienoilla. Korkein lämpötila, 31,9 astetta, saavutettiin juuri heinäkuun 18. päivänä Savonlinnan Ruunavuorella.

Heinäkuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa 18 - 20 astetta ja siten kuukausi oli 3 - 4 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi. Korkein kuukausikeskilämpötila oli Helsinki-Vantaan lentoasema, 20,5 astetta. Yli 20 asteen kuukausikeskilämpötiloja esiintyy maan eteläosissa harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Sadan vuoden tilaston mukaan heinäkuun kuukausikeskilämpötilan ennätykset ovat kuitenkin vielä parisen astetta tämänvuotisia korkeammat. Heinäkuun keskilämpötila oli tänä vuonna maan pohjoisosissa 15 - 17 ja Pohjois-Lapissa 12 - 14 astetta, joten pohjoisessa heinäkuu oli lämpöoloiltaan varsin tyypillinen.

Aurinko paistoi maan etelä- ja keskiosissa varsin tavanomaisesti. Heinäkuussa aurinko paistoi maan etelä- ja keskiosissa 230 - 290 tuntia. Lapissa aurinko paistoi sateisen sään johdosta selvästi tavallista vähemmän, alle 200 tuntia.

Runsaasti salamoita

Heinäkuussa oli runsaasti poutapäiviä maan etelä- ja keskiosissa. Heinäkuun sateet keskittyivät maan etelä- ja keskiosissa 10. ja 20 päivän väliin. Tuolloin maahamme saapui päivittäin lähinnä kaakosta ja etelästä lämmintä ja kosteaa ilmaa. Niiden yhteydessä esiintyi voimakkaitakin ukkosia yleensä iltaisin ja yöaikaan. Ukkosten ja runsaiden paikallisten sateiden painopiste oli maan itäosissa. Salamoitten määrä oli heinäkuussa noin 67 000, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 52 000 salamaa.

Kuluneen heinäkuun sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosissa sekä Oulun läänissä yleensä 50 - 100 millimetriä. Vain lounaissaaristossa oli niukkasateista. Muualla sademäärät olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Tosin heinäkuun kuurosateille tyypillisesti sademäärissä esiintyi suuria paikallisia vaihteluita. Esimerkiksi Turussa ja Mikkelissä mitattiin 120 - 130 millimetrin sateita ja ne ovat noin 1,5 -kertaiset 30 vuoden keskiarvoon nähden.

Lapin läänissä sen sijaan satoi koko kuukauden aikana paljon. Myös sadepäiviä oli tiuhaan. Sademäärät vaihtelivat alle 100 millimetristä 150 millimetriin. Siten Lapin sateet olivat monin paikoin kaksinkertaiset pitkän ajan keskiarvoon nähden. Suurin kuukausisade oli 156 millimetriä Inarin Angelissa.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)

Heinäkuun säästä tarkemmin

Hellepäivien tilastoja tarkemmin