Tiedotearkisto: 2001

Ilmatieteen laitoksen mobiilit sääpalvelut laajenevat

3.8.2001 12:00

Ilmatieteenlaitos laajentaa matkapuhelimeen saatavia sääpalvelujaan uudella sadehälytyksellä, joka varoittaa sateen alkamisesta ennalta määritellyssä paikassa. Palvelu on ainutlaatuinen koko maailmassa ja pohjautuu Ilmatieteen laitoksen sadetutkatietojen analyysiin. Toinen uutuus tälle kesälle on jo pidempään kaivattu järvisääpalvelu.

Sadehälytyspalvelussa ennustetaan sateen etenemistä lähitunteina hyödyntäen muun muassa lyhyen aikavälin tutkasade-ennustetta. Sadehälytyspalvelun voi tilata LT Linkkitehtaasta, www.muistuttaja.com:sta, ja ensimmäisen tilauksen jälkeen myös uudistaa suoraan GSM-puhelimella. Tilatessaan käyttäjä määrittelee paikan, jonka sateesta hän haluaa hälytyksen sekä keston palvelulle. Tilausvahvistuksen jälkeen palvelun käyttäjä saa matkapuhelimeensa tekstiviestinä varoituksen sateesta noin tuntia ennen sen alkamista. Palvelu toimii parhaiten, kun ennustetaan yhtenäisten saderintamien liikkeitä.

Ilmatieteen laitos on kehittänyt sadehälytyspalvelun LT Linkkitehdas Oy:n kanssa. Palvelu on lisänä aikaisemmin toteutetuille hälytyssääpalveluille, joita ovat tuuliennusteet merialueille, ilmanlaatuennusteet pääkaupunkiseudulle sekä metsäpalovaroitukset ja ultraviolettisäteily-indeksi. Näissä kaikissa seurataan jatkuvasti käyttäjää kiinnostavien ilmiöiden toteutumista ja niistä lähetetään hälytys tekstiviestinä.

Toinen Ilmatieteen laitoksen uusi palvelu on kesäkuussa käyttöön otettu järvisääpalvelu, joka kertoo merisään tapaan tuuliennusteen seuraavalle 36 tunnille halutulle järvelle. Järvisääpalvelu kattaa noin 100 Suomen suurinta järveä. Järvisään saa lähettämällä tekstiviestin numeroon 16162, esimerkiksi "järvi kallavesi". Veneilijöille suunnatuista tekstiviestipalveluista löytyy Itämeren ja suurimpien järvien tuuliennusteet ja havainnot sekä merialueille aaltoennusteet. Palveluiden hinta on 5 markkaa tekstiviestiltä.

Ilmatieteen laitoksen mobiileista sääpalveluista suurin osa on nyt käytettävissä myös WAP-palveluina. Ilmatieteen laitoksen sääpalveluja löytyy Soneran, Radiolinja, Telian ja 2ndhead.com:in WAP-portaaleista.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, asiakaspalvelun, Tuija Kuortti, puhelin (09) 1929 3659

LT Linkkitehdas Oy, markkinointijohtaja Harri Hellman, puhelin (09) 6768 69, matkapuhelin 0400 633 005

Hälytyspalvelut