Tiedotearkisto: 2001

Ilmatieteen laitos ja Venäjän avaruuskeskus kehittävät uudentyyppistä Mars-laskeutujaa

27.8.2001 12:00

Ilmatieteen laitos ja Venäjän avaruustutkimuskeskus Babakin Center allekirjoittivat perjantaina 24. elokuuta yhteistyösopimuksen Marsin pinnalle laskeutuvien tutkimusalusten kehittämisestä.

Metlander-laskeutumisalus on uudentyyppinen, massaltaan huomattavasti nykyisiä Mars-aluksia pienempi, ja sitä suunnitellaan käytettäväksi erityisesti kaasukehän tutkimukseen. Tieteellisen ja teknologisen hyödyn lisäksi tämän hankkeen avulla opitaan ymmärtämään paremmin myös maan ilmakehän toimintaa.

Metlander on tärkeä hanke Suomen ja Venäjän välisessä avaruustutkimusyhteistyössä. Se on myös jatkoa aikaisemmille Suomen ja Venäjän välisille avaruusyhteistyöhankkeille, joita ovat esimerkiksi Phobos ja Mars-96.

Ilmatieteen laitos vastaa Metlander-hankkeen tieteellisestä suunnittelusta, määrittelee ja suunnittelee laskeutujan hyötykuorman, ja tilaa Babakin Centeriltä laskeutumisjärjestelmät sekä aluksen rungon ja rakenneosat. Tilaus rahoitetaan Suomen ja Venäjän välisen velkakonversiosopimuksen mukaisesti Venäjän velasta Suomen valtiolle. Tilauksessa on mukana myös sensorijärjestelmiä Mars Netlander 2007 -hankkeeseen. Tilauksen kokonaissumma on noin 2,3 miljoonaa USD. Hanke kestää joulukuuhun 2003.

Suunniteltava Metlander-alus soveltaa laskeutumisjärjestelmissä uusinta Babakin Centerin kehittämää teknologiaa. Tarkoituksena on saada aikaan alus, jossa laskeutumisaluksen kokonaismassan ja tieteellisen hyötykuorman massan suhde on luokkaa 1:5, nykyisissä aluksissa se on noin 1:20. Myöhemmin toteutettavassa Mars-hankkeessa on tarkoitus lähettää Marsin pinnalle useita kymmeniä samanaikaisesti toimivia Metlander-aluksia. Näin muodostetaan Marsin ympärille havaintoasemaverkko, joka antaa aivan uutta ja tärkeää tietoa Marsin kaasukehän toiminnasta.

Marsin tutkimuksen kokonaiskentässä Metlander on merkittävässä asemassa, ja se tukee hyvin NASAn, Euroopan avaruusjärjestö ESAn ja muiden avaruustutkimuslaitosten Mars-ohjelmia.

Sopimuksen allekirjoittivat Babakin Centerin varajohtaja Victor Vorontsov, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Erkki Jatila ja geofysiikan tutkimuksen johtaja Risto Pellinen.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, projektipäällikkö Ari-Matti Harri, puhelin 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fi
Ilmatieteen laitos, tulosaluejohtaja Risto Pellinen, puhelin (09) 1929 4600, 050 5114165, risto.pellinen@fmi.fi

www.geo.fmi.fi/metlander