Tiedeuutiset

Ilmatieteen laitoksessa tehdään korkeatasoista ilmakehä- ja meriaiheista tutkimusta. Vuosittain julkaistaan noin 300 kansainvälisesti ennakkotarkastettua julkaisua.


Tiedeuutisten tavoitteena on kertoa Ilmatieteen laitoksen tutkimuksista ja tutkimusten tärkeimmistä tuloksista kansantajuisesti. Näistä ja muusta Ilmatieteen laitoksen tiedeaiheista twiitataan myös @IlmaTiede-twitterissä.

« Takaisin

Ilmatieteen laitoksessa kehitetty jään peittävyyttä tarkemmin mittaava menetelmä

Ilmatieteen laitoksessa kehitetty jään peittävyyttä tarkemmin mittaava menetelmä

Ilmatieteen laitoksessa on kehitetty synteettisen apertuurin tutkakuvista (SAR-kuvista) ja mikroaaltoalueen radiometridatasta jään peittävyyttä eli konsentraatiota aiempaa tarkemmin mittaava menetelmä.

Aiemmat menetelmät ovat tyypillisesti käyttäneet vain joko radiometridataa tai SAR-dataa. Uusi algoritmi yhdistää nämä datalähteet peittävyyden mittaamiseksi tarkemmin. Uuden menetelmän etuna on luotettavampi ja tarkempi peittävyyden mittaaminen. Menetelmä soveltuu operatiiviseen peittävyyden mittaamiseen sekä Itämerellä että Jäämerellä.

Menetelmä on kehitetty Euroopan avaruusjärjestön ESAn SENTINEL-1 SAR-kuville ja Japanin avaruusjärjestön (JAXA) AMSR2 mikroaaltoradiometrille. Sekä SENTINEL-1 että AMSR2 -data ovat saatavilla lähes reaaliaikaisesti, mikä mahdollistaa operatiivisen mittaamisen. SENTINEL-1 ja AMSR2 -dataa siirretäänkin jo tällä hetkellä Ilmatieteen laitokselle operatiivisesti päivittäin.

Menetelmän mittaustarkkuutta vertailtiin menetelmiin, jotka käyttävät joko SENTINEL-1 SAR-dataa tai AMSR2 dataa. Uuden menetelmän tarkkuus oli vertailuissa selvästi parempi kuin aiempien menetelmien tarkkuus. Vertailuaineistona käytettiin Ilmatieteen laitoksen päivittäisten operatiivisten jääkarttojen peittävyyksiä.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Juha Karvonen, puh. 050 364 3888, juha.karvonen@fmi.fi

Juha Karvonen (FMI),Baltic Sea Ice Concentration Estimation Using SENTINEL-1 SAR and AMSR2 Microwave Radiometer Data, IEEE Trasactions on Geoscience and Remote Sensing, DOI: 10.1109/TGRS.2017.2655567,2017.

http://ieeexplore.ieee.org/document/7857748/?reload=true


Tiedeuutisten arkisto

Yhteyshenkilöt

 • Tutkimus ja menetelmäkehitys
  tutkimusjohtaja Yrjö Viisanen
  puh. 029 539 5400
 • Tutkimushallinnon koordinaattori Anna Salonen
  puh. 029 539 6002
 • Tiedeuutiset
  viestintäasiantuntija Eija Vallinheimo
  puh. 029 539 2231

IlmaTiede-twitter