Tutkimusta kolmella toimialalla

Meteorologian ja meritieteen tutkimusohjelmassa tehdään meteorologista, ilmakehätieteellistä ja fysikaalista meritieteellistä perus- ja soveltavaa tutkimusta. Tutkimuskohteina ovat muun muassa eri aikaskaalojen ennustemallit, tutkimusaloihin liittyvät tieteelliset sovellukset ja kaukokartoitushavainnot sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset ja niihin sopeutuminen.
 
Ilmastontutkimusohjelmassa tehdään ilmastojärjestelmän eri osiin liittyvää perus- ja soveltavaa tutkimusta. Tutkimuksen kohteina on erityisesti mennyt, nykyinen ja tuleva ilmasto sekä ilmakehän koostumus ja sen vaikutukset ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun. Osa ohjelman työntekijöistä työskentelee Kuopion toimipisteessä.
 
Avaruus- ja kaukokartoituskeskus vastaa polaarialueiden ja lähiavaruuden tutkimuksesta ja toimintaan liittyvästä teknologian kehittämisestä. Tutkimuksen kohteina ovat erityisesti arktinen tutkimus sekä kaukokartoitus, uudet havaintomenetelmät ja avaruus. Avaruus- ja kaukokartoituskeskukseen kuuluvat Arktinen avaruuskeskus ja Sodankylän toimipiste.

Tiedeuutiset

Vuosittain julkaisemme noin 300 kansainvälisesti ennakkotarkastettua julkaisua.

Tiedeuutisissa kertomme Ilmatieteen laitoksen tutkimuksista ja niiden tärkeimmistä tuloksista kansantajuisesti.

« Takaisin

Uusi menetelmä parantaa todennäköisyysennusteiden osuvuutta

Uusi menetelmä parantaa todennäköisyysennusteiden osuvuutta

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa (ECMWF) ja Ilmatieteen laitoksella toteutetussa tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä todennäköisyysennusteiden osuvuuden parantamiseksi.

Sääennustemallit mallintavat ilmakehän kehitystä, eli sen tulevaa tilaa. Rajoitettujen tietokoneresurssien vuoksi joitain ilmakehän ilmiöitä ei kuitenkaan voida mallintaa suoraan, vaan niiden vaikutus suursäätilaan jäljitellään laskentatehollisesti halvempien "parametrisaatioiden" kautta. Parametrisaatiot ovat siis matemaattisia kuvaelmia ilmakehän ilmiöistä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa (ECMWF) ja Ilmatieteen laitoksella kehitetyssä uudessa menetelmässä näiden kuvaelmien virheiden vaikutusta suursäätilan malliennusteisiin pienennettiin ECMWF:n todennäiköisyysennustejärjestelmässä. Uusi menetelmä paransi todennäköisyysennusteita erityisesti ihmisille tärkeiden maanpinnan läheisten suureiden osalta. Operatiiviseen käyttöön menetelmä otetaan vuosien 2017 - 2018 aikana, minkä jälkeen Suomeakin koskevissa todennäköisyysennusteissa mm. pintalämpötilojen osuvuus tulee parantumaan.

Lisätietoja:

Pirkka Ollinaho, puh. 050 596 3449, pirkka.ollinaho@fmi.fi

Ollinaho, P., Lock, S.-J., Leutbecher, M., Bechtold, P., Beljaars, A., Bozzo, A., Forbes, R. M., Haiden, T., Hogan, R. J. and Sandu, I. (2016), Towards process-level representation of model uncertainties: stochastically perturbed parametrizations in the ECMWF ensemble. Q.J.R. Meteorol. Soc.. doi:10.1002/qj.2931

http://www.ecmwf.int/sites/default/files/elibrary/2016/16682-towards-process-level-representation-model-uncertainties-stochastically-perturbed.pdf


Lisää tiedeuutisia arkistossamme

Yhteyshenkilöt

Tieteellinen johtaja Ari Laaksonen
puh. 029539 5530

Meteorologia ja meritiede:
Toimialajohtaja Sami Niemelä
puh. 029 539 4172

Ilmastontutkimus:
Toimialajohtaja Hannele Korhonen
puh. 029 539 2135

Avaruus- ja kaukokartoitus:
Toimialajohtaja Jouni Pulliainen
puh. 029 539 4701