Vaaratiedote annetaan, kun yllättävä voimakas sääilmiö uhkaa

Ilmatieteen laitoksella on mahdollisuus antaa vaarallisista säätilanteista vaaratiedotteita. Tämän tyyppisiä säätilanteita ovat olleet esimerkiksi kesän 2010 rajuilmat ja Tapanin päivän myrsky 26.12.2011.

 Lain mukaan vaaratiedote voidaan antaa, jos tapahtuma aiheuttaa:

  • hengen- tai terveysvaaran
  • vaaran omaisuuden vaurioitumiselle tai tuhoutumiselle merkittävissä määrin.

Ilmatieteen laitos antaa vaaratiedotteen, kun

  • meteorologiset kriteerit täyttyvät, esimerkiksi voimakas kesäinen rajuilma tai matalapaineeseen liittyvä voimakas tuuli
  • sen avulla voidaan antaa tarkempaa tietoa kuin tavallisella varoituksella
  • voimakas sääilmiö iskee parin lähitunnin aikana tai on jo tietoa tuhoista.

Kynnys antaa vaaratiedote on korkea. Vaaratiedotteen antamisessa otetaan huomioon, kuinka paljon ihmisiä vaara-alueella on ja kuinka alttiita he ovat vaaralle.

Synkkä ukkospilven alaosa ennen rajuilman puhkeamista. Kuva Sari Hartonen

Kuva: 7.8.2010 Lahja-rajuilma riehui muun muassa Pirkanmaalla. Pilvet olivat uhkaavan näköisiä ennen rajuilman puhkeamista. Kuva: Sari Hartonen
 

Vaaratiedotteita antavat Ilmatieteen laitoksen lukuisat viranomaiset, mm. pelastuslaitokset, poliisi, rajavartiolaitos ja Säteilyturvakeskus (STUK).

Mistä tiedon löytää?

Vaaratiedote annetaan YLEn radiokanavilla ja pitkäaikaisluvan saaneilla kaupallisilla radiokanavilla. Tarvittaessa vaaratiedote tulee myös televisiossa. Ilmatieteen laitoksen sivuilla vaaratiedote näkyy jokaisen sivun yläreunassa olevassa punaisessa nauhassa.

Lisätietoa:

Vaaratiedotelaki 466/2012.

 

3.2.2015

Toimintaohjeita

Ohjeita vaarallisilta sääilmiöiltä suojautumiseen Suomessa