IPCC etsii kirjoittajia ilmastonmuutoksen tilaa kartoittavalle kuudennelle arviointiraportille

21.9.2017 12:31

Tänä vuonna käynnistyy IPCC:n kuudennen arviointiraporttien (Sixth Assessment Report, AR6) sarjan kirjoitusprosessi. Kuudennen arviointiraporttien sarjan kirjoittajien haku on alkanut.

Kuva: IPCC

Kuva: IPCC

Tiedeyhteisö laatii päätöksenteon tueksi 5-7 vuoden välein arvion ilmastonmuutoksen tutkimuksista. Arvioinnista vastaa Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC). Tänä vuonna käynnistyy IPCC:n kuudennen arviointiraporttien (Sixth Assessment Report, AR6) sarjan kirjoitusprosessi. Kuudennen arviointiraporttien sarjan kirjoittajien haku on alkanut 15.9. ja jatkuu 27.10. saakka.

Raportit käsittelevät ilmastonmuutosta erittäin monipuolisesti, joten monen alan asiantuntijoita tarvitaan sekä varsinaiseen kirjoitustyöhön ja kommentointiin. "Kirjoittajilta vaaditaan sekä laajaa ymmärrystä ilmastonmuutoksesta että syvää asiantuntemusta omalta alaltaan. Tietysti täytyy olla myös tarpeeksi aikaa perehtyä omaan tehtäväänsä, jos tulee valituksi", Heikki Tuomenvirta kertoo. Itsestäänselvyys ei kirjoittajaksi pääseminen kuitenkaan ole, sillä raportin kirjoittajiksi on kova tunku ja vain osa alan huipuista mahtuu mukaan. Vaikka hakijoita on tuhansia, lopullisiin kirjoitustiimeihin on yleensä päässyt mukaan muutama suomalainen. Edellistä arviointiraporttia oli kirjoittamassa neljä suomalaista huippututkijaa. Raportin kirjoittamisesta tai kommentoinnista ei makseta palkkioita. Suomen ympäristöministeriö kuitenkin tukee kirjoittajien osallistumista korvaamalla matkakustannuksia kirjoittajakokouksiin.

Suomesta löytyy maailman huippuosaajia, jotka voivat antaa IPCC-prosessin käyttöön oman asiantuntemuksensa. Tärkeää on tuoda asiantuntemuksen lisäksi esiin tietämyksemme Suomen olosuhteista ja yhteiskunnasta.

Suomessa työskenteleville tai suomalaisille asiantuntijoille helpoin tie tarjoutua IPCC AR6 -raportin kirjoittajaksi on IPCC:n Suomen Focal Point:in kautta. Kiinnostuksensa IPCC AR6 kirjoitustyöhön voi ilmoittaa kansallisen IPCC-työryhmän sihteerille: Heikki Tuomenvirta, Ilmatieteen laitos, IPCCsihteeri@fmi.fi

Lisätietoja:

Lisätietoa raporteista ja niiden laatimisesta IPCC:n kotisivuilta: www.ipcc.ch
IPCC Suomen Focal Point: http://ilmatieteenlaitos.fi/uusin-arviointiraportti
https://vimeo.com/216862602

Lue lisää Atmos-lehdestä: https://atmoslehti.fi/tutkimus/ipccn-kuudennen-arviointiraportin-kirjoittaminen-kaynnistyy/